Víz a városokért, városok a vízért!

környezeti nevelés

A földre kell hullni a csöppnek,
nedvet visz zsenge virágnak,
forrással tovább göröghet,
örvendeztet halacskákat,
? kell patakba, malomhoz,
a folyókban hajót hordoz,
s hol lelnénk a tengerekre,
ha a kis csöpp nem létezne?
(J. W. von Goethe: A kis vízcsöpp)

Az ENSZ 47. Közgyűlése az illetékes dublini és Rio de Janeiró-i konferenciák (1992-93.) javaslatára március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, így országszerte 1994-óta emlékezünk meg e természeti kincsünkről, minden évben más és más összefüggéseire rámutatva, melyet az adott év jelmondata is bizonyít. Az idei évben ez a következő:
„Víz a városokért, városok a vízért!”

Az Ajka Városi Óvoda mindennapjaiban régóta kiemelt szerepe van a környezeti nevelésnek. A gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodva egész évben ismerkednek a víz, a talaj, a levegő, az élővilág sajátosságaival. 2006-ban munkánk elismeréseként 3 óvodánk az elsők között nyerte el a ?Zöld Óvoda” címet, majd 2010-ben a Közép-dunántúli Régió Zöld Óvoda bázisintézmény lettünk. Óvodáinkban a zöld jeles napokat hagyományként ünnepeljük. Célunk a gyermekek és rajtuk keresztül a családok környezettudatos szemléletének formálása. Pl: takarékos vízhasználat, vizek tisztaságának védelme.

2009 óta a Fekete István öko-iskola elsősei és nagycsoportosaink közösen ünneplik a Víz Világnapját, és a Föld napját. A víz hasznosságára és nélkülözhetetlenségére nemcsak a Víz Világnapján hívhatjuk fel a gyermekek és a családok figyelmét. A Kézmosás Világnapja (10. 15.) a higiéné fontosságára világít rá. A HAPPY – hét (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young – Magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egészségügyi Minisztérium közötti együttműködés keretében megvalósuló, vízfogyasztást népszerűsítő program. Az idei évben április 15-19. között kerül megrendezésre. Bővebben az OÉTI honlapján lehet tájékozódni (www.oeti.hu).

A Víz Világnapján óvodáinkban 7 játékos feladat közül válogathatnak kicsik és nagyok. Mesehallgatás, vizsgálódás, mozgásos verstanulás a víz körforgásáról, barkácsolás hulladék anyagokból, egyéni és csapat versengések, beszélgető kör teszi érdekessé az idei jeles napot. A játékokat természetesen a víz téma köré csoportosítottuk.
Ezek az ünnepek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy megálljunk egy pillanatra és másképp tekintsünk a természeti kincseinkre, s azok nélkülözhetetlenségére. Gyermekeinket ebben a szellemben kell nevelnünk, hiszen ők a jövő nemzedéke, akiknek a mai felnőttek segítségével kell megóvniuk Földünk természeti kincseit!

 

Bolla Zoltánné, Környezeti nevelő írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2013-04-11

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
A víz világnapja ovisokkal

A víz világnapja ovisokkal

Óvodánk 2013-2014-es nevelési évtől kapta meg a megtisztelő „Zöld Óvoda” címet. Eddig is kiemelten foglalkoztunk a környezeti neveléssel, a természet megismerésére, tiszteletére neveléssel, a környezetvédelmi magatartásformák és attitűd megalapozásával, de a ?Zöld Óvoda” program keretein belül még hangsúlyosabb szerepet kap. Igyekszünk a gyermekeket minél közelebb vinni a természethez.

bővebben