Afázia, beszéd-képtelenség

Az afázia beszédképtelenséget jelent. Olyan nyelvi zavarról beszélünk, amely a beszédfejlődés befejezése után lép fel a bal agyfélteke meghatározott részeinek károsodása miatt. Az afázia a már kialakult és helyesen használt beszédet, a nyelvet károsítja. Kommunikációs eszközeinknek minden aspektusát érintheti, tehát a beszéd mellett a megértést, az olvasást és az írást is. Többnyire felnőttkorban jelentkezik valamilyen baleset vagy betegség következtében, de logopédusok találkoznak gyerek afáziásokkal is. 6-8 éves kor az alsó, pubertás kor vége a felső korhatár, azon túl felnőtt afáziáról beszélünk.

A lemaradás a kommunikáció hiánya miatt gyakran olyan nagy, hogy nem tudják beérni társaikat, hiszen a beszédképtelenség befolyásolja az értelmi fejlődést is. Az afáziás beteg nem tudja gondolatait szavakba önteni, leírni, nem érti, amit mondanak neki. A vezető tünet tehát a beszédmegértés vagy a beszéd kivitelezés akadályozottsága.

Leggyakoribb oka az agyvérzés, az agyi tumor (daganat), az agyhártyagyulladás és az agyat ért baleset. Az afáziás betegek jó része a megfelelő terápia hatására visszanyeri a beszédképességét, de legalábbis nagymértékű javulás érhető el. Az afázia súlyossága, illetve a későbbi kilátások függnek a sérült terület kiterjedésétől és mélységétől. Gyakran tapasztalható spontán gyógyulás, azonban ebben az esetben a további javuláshoz elengedhetetlen a célzott terápia alkalmazása.
Nem tekintjük afáziának a megkésett, akadályozott beszédfejlődés következtében fennálló beszédzavart, a pszichés vagy szociális eredetű beszédzavarokat, vagy a központi idegrendszer sérülése folytán létrejött zavarokat.

Ennek az állapotnak a feldolgozása hihetetlenül nehéz a felnőttek esetében is. Ha azonban gyermek válik afáziássá, az egész család élete megtörhet, átszerveződhet. A logopédiai terápia mellett a lovas terápia kulcsfontosságú szerepet tölthet be a nyelvi és beszédfunkciók sérülésének helyreállításában. A lépésben járó ló ugyanazokat a mozgásmintákat közvetíti a rajta ülő páciens számára, mint amit az ember medencéje, törzse, ideg- és izomrendszere egészséges járás közben is megkap. Ez esetben a ló mozgását visszük át a lovon ülőre, aki szinte észrevétlenül, ellazultan fogadja be a különféle ingereket.

 

A fenti cikket a  LurkóVilág felkérése Oláh Andrea, logopédus írta.

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2011-01-31

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!