csigázás

Csigázás

Tavasz kellett, száraz, jó út a csigázáshoz. Segített a játékipar is, mert lehetett kész csigát is venni, nagyon szép esztergályozott csigát, na meg lehetett faragni házilag is.

Nagyon jó kézügyesség fejlesztő volt a csigafaragás. Maga a csiga kb. 5-7 cm nagyságú és 3-5 cm vastagságú kúp volt, aminek az oldalában négy-öt körbefutó járat volt mélyítve, kifaragva. Kellett hozzá egy spárga ostor kb. 50-60 cm hosszú csapóval. Az ostor zsineg csapóját rátekertük a csigának a járataiba-oldalába és letettük a földre, úgy hogy a hegyesebbik fele legyen közel a földhöz – megrántottuk a zsineget, a csiga felállt és körbe pörgött a húzástól, utána csak csapkodni kellett a spárga ostorral és a csiga rendületlenül pergett körbe és helyét mindig változtatta menet közben.

Aki akarta a járdán végig tudott csigázni, ha jó volt a gyalogjárda, jól letaposott, mivel akkor még nem voltak aszfaltutak. Hej! Azon lehetett volna ám remekül csigázni!

Kozma Andrea, a “Magyar Nyelv” szerkesztőjének közreműködésével.

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2013-01-22

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

játéktárCikkajánló

Csatlakozz Te is!

További írások, amik érdekelhetnek!
Körjátékok

Körjátékok

Az énekes gyermekjáték térformatípusa. Egyéb elnevezése: kört fogás, körbeállás, kört kerítés. A gyermekek körbeállnak, így lépegetnek, ugrálnak vagy – ritkán – tánclépéssel haladnak. A körtagokon kívül egy vagy több különálló szereplője is lehet a játéknak, akik másféle mozgásokat végeznek, pl. táncolnak.

bővebben
Métázás

Métázás

A méta egy hagyományos magyar labdajáték, amelyet két, tíz-tizenöt főből álló, ütőkkel felszerelkezett – többnyire gyerekekből, diákokból álló – csapat játszik. A méta játék mai formájában a várháborúk emlékét őrzi. Eredetileg a városi iskolák, kollégiumok diákságának kedvelt játéka volt, amelyet idővel a vidéki települések ifjúsága is átvett.

bővebben