Enneagram a gyermeknevelésben 1. rész

Szerző:
enneagram-gyerekneveles

Mindannyian szeretnénk jobban érteni a gyerekeinket, miért olyanok, miért úgy viselkednek, reagálnak, ahogy. Miért van az, hogy a szomszéd kissrác édesen vagány és több sebből vérezve is lelkesen gördeszkázik, a mi kisfiúnk pedig inkább a sarokban csendesen autókat tologat? Miért van az, hogy a barátnőnk kislánya igazi kislányként, loknis hajában rózsaszín csattal csacsog édesen, a mi királylányunk meg a földhöz veri magát és malachangon visít, ha szoknyát akarunk ráhúzni? Hol van a gének, hol van a környezeti hatás, hol van a szülők szerepe ? és egyáltalán, miért olyanok, amilyenek? A válasz után nyomozva érdemes elmélyedni az Enneagram, a karakterisztika tudományában, amely sok választ adhat.

Játszótér. Gubbasztunk a padon és lessük a manókat, hogyan próbálnak érvényesülni a játszótéri dzsungelben. Reni kezdi a sóhajtozást:

– Egyszerűen nem értem. Zsuzsó már három évesen olyan, mint egy női diktátor. Úgy is hívjuk, amit csinál, hogy „őzike terror„. Rád néz az óriási, ártatlan kék szemeivel, hátracsapja a gyönyörű szőke sörényét, és addig dirigál, amíg a játszótéren mindenki azt nem csinálja, amit ő akar. Egyikünk sem ilyen! A párom a maga elmélyült kockafejű informatikus módján csendben analizál, én mindig a kompromisszumra törekszem, erre Zsuzsó meg hozza ezt a tőlünk idegen marsall-stílust. Hogy lett ilyen ez a gyerek?!

Marcsi sem érti:

– A mi két gyerekünk teljesen eltérő! Peti négyévesen olyan rendmániás, hogy már minket zavar! Neki aztán nem kell szólni, hogy pakolja el a játékait, nála mindig rend van. Már arra gondoltam, hogy pszichológushoz viszem, mert szerintem nem normális, hogy egy gyerek ennyire tökéletes?! Ráadásul én még úgy szeretném megabajgatni időnként, de ő meg nem nagyon tűri a szeretgetést, meg a puszilkodást. Bezzeg Hajna meg egyfolytában mászik rajtunk! Mindig az apján lóg, bújik hozzá, hízeleg és mindent ki tud csalni tőle azzal, hogy olyan kis édesen viselkedik, tudjátok! Én meg féltékeny vagyok, mert mindig az az érzésem, hogy az apját jobban szereti. Elrontottam valahol?!

Kinga se bírja tovább:

– Jó, akkor azt magyarázzátok meg nekem, hogy mitől van az, hogy Ancsi meg mindentől fél? Már 5 éves, és persze soha nem látott „felnőtt”, gyilkolászós filmet a tévében. Ha egyáltalán néz valamit, akkor is csak valami kedves rajzfilm jöhet szóba, mert még a negatív rajzkarakterektől is ordít. Csak „szépeket” mesélünk neki, nincs körülötte balhé, veszekedés, mégsem képes sötétben elaludni és minden este le kell ellenőriznem a szekrényét, hogy tényleg nincs benne egy deka szörny sem. Hogy lett ilyen félős?!

Szülőtársak, ismerősek ezek a gondolatok?

Igen, szeretnénk jobban érteni a gyerekeinket, hiszen néha olyan, mintha tényleg a falnak beszélnénk. Túlságosan függetlenek vagy esetleg néha terhesen ragaszkodóak? Miért van az, hogy a szomszéd kissrác édesen vagány és több sebből vérezve is lelkesen gördeszkázik, a mi kis klapecunk pedig inkább a sarokban gunnyad és autókat tologat? Miért van az, hogy a barátnőnk kislánya igazi kislány, loknis hajában virít az uv rózsaszín hellókittis csat, a mi kisbogarunk meg a földhöz veri magát és malachangon visít, ha szoknyát akarunk ráhúzni és kicibálja a füléből a napocskás fülbevalót, amit Margit ángyitól kapott szülinapjára? Hol vannak a gének, hol van a környezeti hatás, hol van a mi szerepünk? És miért olyanok, amilyenek?

Biztosan Ti is sokat és sokszor figyelitek a manókat, hogy egyes helyzetekben hogyan viselkednek és vajon miért azt és úgy teszik, ahogy Te nem is várnád tőlük? Mindenféle pszichologizálás nélkül érdemes elmélyedni az Enneagram, a karakterisztika tudományában, amely sok kérdésünkre választ adhat.

Besnyi Erika, Enneagram szakértő, tréner, coach írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. őszi (III.évf. 2.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2009-09-08. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!