Ergonómiai vagy ergonomikus iskolatáska? Mi a különbség?

Az iskolatáskák között nehéz eligazodni, főként, ha szülőként fontos nekünk, hogy megvédjük a gyerek hátát, gerincét cipekedés közben. Az ergonomikus, ergonómiai szavakat már ismerjük. Ezekkel a hangzatos, hívogató szavakkal találkozunk a multik tévé reklámjaiban, csak éppen a szavak mögötti eltérő tartalmat nem hirdetik. Az ergonómiai iskolatáska és az ergonomikus iskolatáska kifejezések ugyanis eltérő tulajdonságokat hordoznak!

Divatos „ ergonómiai” jelzővel ellátni azokat az elsős iskolatáskát, melyeknek háttámlája szivacsos. A szivacsnak – bár tompítja a táska és tartalma gerinchez történő ütődését -, hosszabb távon már megmutatkozik hiányossága. Egyrészt a gyermek háta beizzad a táska alatt.

Másrészt a sokszor túl nagy szivacsréteg nem tölti ki megfelelően a táska és a gyermek gerincvonala közti teret. Ráadásul, mivel nem állítható háttámlával rendelkeznek ezek a táskák, félév – 1 év múlva a táska alsó része gyermekünk gerince közepén végződik, mellyel további kényelmetlenséget okoz tulajdonosának.

Gyermekünk az alsó tagozat 4 éve alatt kb. 20-25 cm-t növekszik. Fontos, hogy a táskát bármikor, a gyerek növekedésnek mértékében a háthoz igazíthassuk. Ha a táskát nem tudjuk megfelelően állítani, akkor pár hónap alatt kényelmetlenné válik a táska a gyereknek. Ilyenkor jön az, hogy inkább kézben viszi vagy ami a gerincének még rosszabb, egy oldalon cipeli a táskát, ez pedig megalapozza gyermekünk rossz testtartását, esetleges gerincferdülést is!

Mit tud egy valóban hátbarát, ergonomikus iskolatáska?

  • Szellőző, légáteresztő anyagból készült háttámla kialakítás, megfelelő szivacs kitámasztással.
  • Több ponton állítható pántrendszer, mely biztosítja, hogy a gyermekünk gerincére megfelelően rásimuljon a táska.
  • Állítható háttámla a gyermek testmagasságához folyamatosan igazodva
  • Csatokkal ellátott: a mellkas és széles (!) derékcsatok leveszik a teljes terhet a gyermek gerincéről.

ERGOBAG iskolatáska

Az ergobag márka minden ergonomikus iskolatáskákkal kapcsolatos magas igényt kielégít. A német gyártmányú iskolatáskát a gyerekek az alsó tagozat 4 éve alatt is használják, hiszen a háttámlája 110 és 150 cm testmagasság között állítható. A táska, egyedüliként a magyar iskolatáskapiacon, cserélhető design elemeket, matricákat is tartalmaz, melyet könnyedén, tépőzárral eltávolíthatunk és kicserélhetünk a növekvő gyerek ízlésének megfelelően. Mindennek a hatására az ergobag iskolatáska TOP1 márka a német és osztrák iskolatáska piacon, hiszen kb. 70% -os piacrészesedést tudhatnak magukénak. Az ergobag széles kínálata már Magyarországon is elérhető! Tudj meg többet itt>

 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!