Ötletek tízórai készítéséhez, avagy mit tegyünk egy alsós gyermek uzsonnás dobozába… 1. rész

Egy alsó tagozatos gyermeknél a napi energiabevitel legalább 20%-a történik az iskolában, a délelőtti órákban. Ebben a részben ötletet szeretnék adni, hogy milyen gyümölcsöt és milyen formában vigyen magával lurkónk.

Szakemberek javasolják, hogy a tízórai szendvics mellett tartalmazzon gyümölcsöt-zöldséget illetve innivalót is! Sokszor nem is olyan egyszerű kiválasztani a megfelelő gyümölcsöt. Néhány alapszabály, amelyre figyeljünk:

  1. A „kiválasztott gyümölcs” ne engedjen levet, hiszen az iskolatáskába eltett doboz „fejjel lefelé állva „hamar megadja magát és a gyümölcslé külön utat tőr magának, és az írószereken „landol”.
  2. Válogassunk lehetőleg idénygyümölcsöt!
  3. Megmosva és megpucolva (ne meghámozva) csomagoljuk be a gyümölcsöt! A szőlőt szemezzük le!
  4. Készíthetünk apró falatokat is, esetleg belecsempészve egy-egy újdonságot! (Ez utóbbival azonban vigyázzunk, mert esetleg allergiát vált ki gyermekünknél az elfogyasztása.)
  5. Megoldás lehet az aszalt gyümölcs is! Egy-két aszalvány (banán chips, alma chips) mellett tehetünk magokat (diót, mandulát) is.
  6. Kerüljük a nagyon édes gyümölcsöt!
  7. Zöldségeket (répát, uborkát, retket) is csomagolhatunk minden második nap! Ilyenkor érdemes egy kis túrókrémet (nem folyékony, hanem darabos) hozzácsomagolni, hisz a zöldségdarabok ízletesebbek, ha be tudjuk mártogatni!
  8. Hetente néha készíthetünk színes smoothie zöldség- gyümölcslevet! Ha „piros” színű napot tartunk tegyünk a turmixgépbe szőlőt, epret, banánt és egy kis vizet! Ha „zöld”színű napot tartunk szőlő, kiwi , alma mellett tehetünk bele egy kis uborkát is! Ha „narancs”  színű napot tartunk barack, sárga barack mellett esetleg mangót és répát is tehetünk a gyümölcslébe!

És végül ne felejtsük, a zöldség és gyümölcs bevitel gyermekünk helyes táplálkozásának kiemelkedő fontos része!

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!