Gondoltad volna, hogy a farsangi fánkot is sokféle módon elkészíthetjük? Lehet szalagos, csöröge, olajban sütött, vagy sütőben, olaj nélkül… Íme, néhány receptötlet, javasoljuk, hogy mindent próbáljátok ki!
Hagyományos farsangi fánk
Recept négy fő részére:
- A 35 dkg lisztet összedolgozzuk 6 tojássárgájával, 5 dkg vajjal, 0,5 dl rummal, egy kiskanál sóval, egy citrom reszelt héjával, 1 dl tejföllel, 5 kg porcukorral, egy zacskó vaníliás cukorral és egy zacskó sütőporral.
- A tésztát fél óráig pihenni hagyjuk.
- Pihentetés után a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban megsütjük.
- Még melegen porcukorral megszórjuk, és baracklekvárral tálaljuk.
A szalagos fánk a nevét onnan kapta, hogy miután mindkét oldalát átsütöttük, a szélén körbe egy fehér szalag fut.
Farsangi fánk másképpen
Elkészítés, 6 fő részére:
- 3 dkg élesztőt futtassunk fel 0,5 dl langyos tejben, amelybe egy kiskanál cukrot is teszünk.
- Adjunk hozzá 5 dkg porcukrot, 2 tojássárgáját és 5 dkg olvasztott vajat, majd keverjük bele az 50 dkg lisztbe és hagyjuk az egész tésztát kelni.
- Fél óra pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy ujjnyi vastagságúra, majd fankszaggatóval szaggassuk ki.
- A kapott fánkokat forró olajban süssük meg, először az egyik felét, majd aztán a másikat, így a fánkot egy szép világos csík teszi még tetszetősebbé.
Csöröge fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 tojássárgája
15 dkg vaj
17 dkg porcukor
1 dl tej
1 citrom héja
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
Elkészítés:
- 50 dkg lisztbe dolgozzunk bele 15 dkg vajat (sajtreszelővel bele is reszelhetjük, ha a vaj még nagyon dermedt).
- majd adjunk hozzá 5 tojássárgáját, 15 dkg porcukrot, 1 dl tejet és ? teáskanál szódabikarbónát vagy sütőport.
- Ízesítésként adjunk hozzá még 1 csipet sót és 1 citrom reszelt héját.
- A kész tésztát nyújtsuk ki, majd vágjuk csíkokra és tekerjünk kis masnikat.
- Bő olajban süssük aranybarnára, és már fogyaszthatjuk is porcukorral, lekvárral.
Fánk sütőben
Elkészítés:
- 50 dkg lisztet elkeverünk egy csipetnyi sóval, majd 15 dkg vajat elmorzsolunk benne (azért, hogy vaj a ne olvadjon el, sajtreszelővel a lisztbe reszelhetjük.)
- Hozzáadjuk az 5 dkg porcukrot, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt, valamint 1,5 dl tejet, 4 tojás sárgáját, valamint egy csomag vaníliás cukrot.
- A jól összedolgozott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 2 cm vastagságúra nyújtjuk.
- Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, közepüket ujjunkkal benyomjuk, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten egy órán keresztül kelesztjük.
- A sütőt 190 fokra (légkevesős sütőt 170 fokra) melegítjük. A megkelt fánkokat tojássárgájával megkenjük, és a közepükbe sárgabaracklekvárt teszünk. Kivajazott tepsire rakva aranysárgára sütjük.
- Tálaláskor porcukorral meghintjük.