Gondoltad volna, hogy a farsangi fánkot is sokféle módon elkészíthetjük? Lehet szalagos, csöröge, olajban sütött, vagy sütőben, olaj nélkül… Íme, néhány receptötlet, javasoljuk, hogy mindent próbáljátok ki!

Hagyományos farsangi fánk

szalagos fánkRecept négy fő részére:

  1. A 35 dkg lisztet összedolgozzuk 6 tojássárgájával, 5 dkg vajjal, 0,5 dl rummal, egy kiskanál sóval, egy citrom reszelt héjával, 1 dl tejföllel, 5 kg porcukorral, egy zacskó vaníliás cukorral és egy zacskó sütőporral.
  2. A tésztát fél óráig pihenni hagyjuk.
  3. Pihentetés után a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban megsütjük.
  4. Még melegen porcukorral megszórjuk, és baracklekvárral tálaljuk.

A szalagos fánk a nevét onnan kapta, hogy miután mindkét oldalát átsütöttük, a szélén körbe egy fehér szalag fut.

 

Farsangi fánk másképpen

fánk olajbanElkészítés, 6 fő részére:

  1. 3 dkg élesztőt futtassunk fel 0,5 dl langyos tejben, amelybe egy kiskanál cukrot is teszünk.
  2. Adjunk hozzá 5 dkg porcukrot, 2 tojássárgáját és 5 dkg olvasztott vajat, majd keverjük bele az 50 dkg lisztbe és hagyjuk az egész tésztát kelni.
  3. Fél óra pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy ujjnyi vastagságúra, majd fankszaggatóval szaggassuk ki.
  4. A kapott fánkokat forró olajban süssük meg, először az egyik felét, majd aztán a másikat, így a fánkot egy szép világos csík teszi még tetszetősebbé.

 

Csöröge fánk

csöröge fánkHozzávalók:

50 dkg liszt
5 tojássárgája
15 dkg vaj
17 dkg porcukor
1 dl tej
1 citrom héja
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só

Elkészítés:

  1. 50 dkg lisztbe dolgozzunk bele 15 dkg vajat (sajtreszelővel bele is reszelhetjük, ha a vaj még nagyon dermedt).
  2. majd adjunk hozzá 5 tojássárgáját, 15 dkg porcukrot, 1 dl tejet és ¼ teáskanál szódabikarbónát vagy sütőport.
  3. Ízesítésként adjunk hozzá még 1 csipet sót és 1 citrom reszelt héját.
  4. A kész tésztát nyújtsuk ki, majd vágjuk csíkokra és tekerjünk kis masnikat.
  5. Bő olajban süssük aranybarnára, és már fogyaszthatjuk is porcukorral, lekvárral.

 

Fánk sütőben

fánk sütőbenElkészítés:

  1. 50 dkg lisztet elkeverünk egy csipetnyi sóval, majd 15 dkg vajat elmorzsolunk benne (azért, hogy vaj a ne olvadjon el, sajtreszelővel a lisztbe reszelhetjük.)
  2. Hozzáadjuk az 5 dkg porcukrot, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt, valamint 1,5 dl tejet, 4 tojás sárgáját, valamint egy csomag vaníliás cukrot.
  3. A jól összedolgozott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 2 cm vastagságúra nyújtjuk.
  4. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, közepüket ujjunkkal benyomjuk, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten egy órán keresztül kelesztjük.
  5. A sütőt 190 fokra (légkevesős sütőt 170 fokra) melegítjük. A megkelt fánkokat tojássárgájával megkenjük, és a közepükbe sárgabaracklekvárt teszünk. Kivajazott tepsire rakva aranysárgára sütjük.
  6. Tálaláskor porcukorral meghintjük.