Hogyan készüljünk szülőként az óvodai farsangra?

óvodai farsang

Óvodáink hagyománya szerint minden évben sor kerül a Farsang megünneplésére, a gyermekek nagy örömére. Ez a rendhagyó nap remek alkalom minden kis óvodás számára, hogy a szívéhez legközelebb álló mesehősének vagy éppen kedvenc állatkájának öltözzön be. Az alábbi írásunkban összegyűjtöttük, hogy mivel és hogyan készülődhetünk kisgyermekünkkel a farsangra, hogy ezáltal elkerüljük a kapkodást.

Ismerjük meg az óvoda farsangi hagyományait!

 • Először is érdeklődjünk az óvodában, hogy mikor és milyen formában tartják a Farsangot. A szokások óvodánként változnak, amihez igazodnunk kell.
 • Gyakran kis- és középső csoportban például csak egy állatos maszkot kérnek az óvónők, megkönnyítve ezáltal a kicsik beöltözését.

Beszélgessünk a farsangról!

 • Farsang időszaka Vízkereszttel (január 6.) elkezdődött, így már kezdjünk el gyermekünkkel is beszélgetni a Farsangról, és természetesen arról, hogy minek öltözne be szívesen.
 • Két eset szokott előfordulni: vagy nagyon sok ötlet közül kell kiválasztanunk az igazit, vagy pedig ötlet nélkül ülünk, mert gyermekünknek semmi nem tetszik. A titok nyitja, hogy hagyunk időt a jelmez kitalálására. Meglesz az eredmény!

Milyen szempontokat vegyünk még figyelembe a farsangi jelmez készítése során?

 • A jelmezötlet birtokában kezdjük el tervezni a megvalósítást. Milyen kellékek kellenek hozzá? Milyen meglévő ruhák átalakítása? Esetleg mit kell rövidáru boltból beszereznünk? Itt is az idő a legfontosabb tényező, hogy ne utolsó nap kezdjünk el kapkodni.
 • Ha már időt szánunk a jelmezkészítésre, akkor érdemes tartós darabot létrehoznunk, ami aztán egész évben kedvenc kellék lehet az otthoni játékok során is.
 • A készítésbe vonjuk be gyermekünket is, így már az előkészületek is remek szórakozást jelenthetnek.
 • Amikor elkészült a jelmez, a gyermekek már szívesen játszanak benne otthon is, ami nagyszerű dolog! Így megszokják, megszeretik, és már mint egy ismert játék vihetik magukkal az óvodába, Farsang napján.

Milyen a jó farsangi jelmez?

A jelmez készítése során tartsuk szem előtt, hogy

 • biztonságos legyen,
 • könnyű legyen a fel- és levétele,
 • kényelmes legyen a viselete: ne legyen se túl szoros, se túl meleg?

A Farsangi összeállításunkban számos hagyományt, mondókat és receptet összegyűjtöttünk, jó böngészést és vidám farsangot kívánunk!

 

Lengyel Katalin, alapító szerkesztő írása

 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!