Fogápolási nap az óvodában

heim pál kórház fogászati prevenció

Egy nagyszerű kezdeményezésnek helyt adva idén először, neves szakemberek jöttek el hozzánk, a Heim Pál Gyermekkórház Fogászati Prevenciós Osztályáról, és egy meglehetősen jó hangulatú bemutatót, oktatást kaphattak kis óvodásaink a helyes száj-és fogápolásról.

A bemutató egy gyermekek nyelvén érthető fogzásról, a foggal kapcsolatban felmerülő fogalmakról kezdődött. Az oly gyakran emlegetett fognyűvő manók rosszalkodásáról, kártékonykodásáról, a fogtündér jótékonykodásáról a gyermekek meséket zengtek. Megtanulhatták a gyerekek a fogmosás helyes menetét, és ki is próbálhatták tudásukat, technikájukat néhány hatalmas fogsoron. Ez minden gyermek számára hatalma móka volt, hiszen ilyen közelről, ennyire látványosan még nem szemlélhették meg a szájüreg belsejét.

Mindemellett nem feledkeztek meg a megfelelő táplálkozásról sem. A mai világban a genetikai adottságokon kívül a gondos és odafigyelő felnőtt minta mindig példa értékű. Azok a családok, ahol odafigyelnek erre egy picit is, ott a gyermekis ezt a szemléletet követi. A hallott ismeretekre ezek a piciny fülek is nyitottak lettek, hiszen ez a korosztály a legfogékonyabb az ismeret magába szívására. És az átadás minél sokszínűbb, annál hatékonyabb, és annál maradandóbb, emlékezetesebb.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a mi gyermekeink igazán érdeklődőek ez iránt is. A nagycsoportosok az óvodában élik meg az első fogváltásokat, így örülünk, hogy ennek „anatómiai” hátterét is megismerhetik. Ennek a bemutatónak köszönhetően remélhetőleg a gyerekek is szívesebben, és bátrabban térnek majd be egy fogorvosi rendelőbe, ha szükség lesz rá.

 

Véghné Törő Alíz, fejlesztőpedagógus írása
Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-12-06

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Fogváltás

Fogváltás

Az 5-6 éves kor körül kezdődő fogváltás során a 20 tejfog szép lassan kiesik, és helyükbe összesen 32 maradó fog lép. A fogak előtörési sorrendjében egyéni eltérés lehetséges. Számíthatunk rá, hogy azoknál a gyerekeknél akiknek korán bújtak az első tejfogak, valószínűleg a maradók is hamarabb tőrnek elő.

bővebben