Léteznek-e jól bevált trükkök a fogmosás megszerettetéséhez?

fogápolás fogmosás

Fogszakorvosunk írásában praktikus tanácsokat ad, amelyek segíthetnek abban, hogy gyermekeink számára természetes mindennapi rutinná váljon a rendszeres, és alapos fogmosás.

A szülők kulcsszerepet játszanak abban, hogy életük első éveiben segítsék gyermekeiket a megfelelő szájápolási gyakorlat kialakításában. A szülőknek irányítaniuk és felügyelniük kell a fogmosást körülbelül a gyermek életének első 12 évében, amíg annak motoros és mentális működése lehetővé nem teszi a megfelelő fogmosási technikák rutinszerű alkalmazását.

Mossuk-e az első kis tejfogakat?

Már az újszülött kisbabánk fogatlan száját is töröljük ki szoptatás után egy nedves gézdarabbal vagy pelenkacsücsökkel! Az első fogak megjelenésekor a szájápolás így már természetes lesz.

Általában azt javasoljuk, hogy az első születésnapjára lepjük meg kisbabánkat egy jó gyerekfogkefével! Legyen puha, kisfejű és izgalmas színű, formájú.

Kétéves kortól kezdve a fogakat naponta kétszer kell mosni, borsónyi mennyiségű fogkrémmel. Miután elsőként a gyermek a fogát megmosta, a szülőnek kell a fogakat alaposan átkefélniük. 6 éves kortól kezdve a gyermekek már képesek naponta kétszer önállóan fogat mosni, azonban a szülőknek továbbra is felügyelniük kell a fogmosást, és 12 éves korig utána kell kefélniük.

Fogmosás aranyszabályai

  • Fontos, hogy fogkrémet ne adjunk addig, amíg nem tanítjuk meg köpni, öblíteni. Ezután is csak borsónyi gyerekfogkrémet használjunk!
  • Kerüljük a különböző gyümölcsízesítésű fogkrémeket, hiszen nehéz megmagyaráznunk egy kicsi gyerek­nek, hogy miért nem szabad lenyelni, amikor olyan finom.
  • Nagyon fontos a szülői példamutatás, a gyerekek nagyon szeretnek utánozni, ezt használjuk ki!

Fogmosás játékosan

Játékosan tanítsuk, ne érezze nyűgnek, kötelességnek. A tisztogatásban hagyjunk önállóságot, adjuk meg a próbálkozás lehetőségét, a tapasztalatszerzés örömét. Befejezésként viszont minden fogat mi dörzsöljünk át! Engedjük önállóan, de legalább hat éves korig este mi is mossuk meg!

Készüljünk fel arra is, hogy gyerekünk életében többször eljöhet a dackorszak, ilyenkor megmakacsolhatja magát. Legyünk türelmesek és inkább ne erőltessük pár hétig a tökéletes tisztaságot. Ne utáltassuk meg egy életre a fogmosást, inkább meséljünk és játszunk!

  • Meséljünk a fognyűvő manócskákról, tudja, miért kell fogat mosni!
  • Ragasszunk a fürdőszoba csempéjére egy lapot, ahol minden egyes fogmosást kis matricával, pecséttel vagy rajzzal jutalmazunk.
  • Menjünk el együtt a boltba és válasszunk együtt fogkefét! Sokszor már ez is meghozza a fogmosási kedvet.
  • Mossunk együtt fogat! Vidáman, és alaposan.

Válasszunk a gyermek korának megfelelő fogkefét!

Fontos az is, hogy milyen fogápolási eszközt adunk gyermekünk kezébe. Léteznek olyan speciálisan kisgyermekeknek kifejlesztett fogkefék, amelynek kialakítása tökéletesen illeszkedik, bele­si­mul az apró kezecskékbe. Sörtéi lekerekítettek, így még az első, ügyetlenebb fogmosások alkalmával sem sértik a fogínyt. Azt viszont, hogy tényleg rendesen megmosták-e a fogaikat, még sokáig ellenőrizni kell.

Fontos, hogy a fogkefét le kell cserélni, amint annak sörtéi szétállnak, vagy szögben kihajlanak, mivel ebben az állapotban felsérthetik az ínyszövetet. Tekintve, hogy az egészen kis gyermekek gyakran ráharapnak a fogkefére, az ő fogkeféjüket hathetente cserélni kell.

 

Dr. Piskóty Ildikó, fogszakorvos írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. őszi (I.évf. 3.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-07-22.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Fogváltás

Fogváltás

Az 5-6 éves kor körül kezdődő fogváltás során a 20 tejfog szép lassan kiesik, és helyükbe összesen 32 maradó fog lép. A fogak előtörési sorrendjében egyéni eltérés lehetséges. Számíthatunk rá, hogy azoknál a gyerekeknél akiknek korán bújtak az első tejfogak, valószínűleg a maradók is hamarabb tőrnek elő.

bővebben
Fogbarát étrend

Fogbarát étrend

Az óvódáskorú gyermekek között a 3-5 éves kor a legveszélyeztettebb fogszuvasodás szempontjából. Ezt a veszélyt jól kiválasztott fogkefe és fogkrém, valamint a helyes fogmosási technika elsajátítása mellett helyes étrend és táplálkozási szokások kialakításával kerülhetjük el jó esélyekkel.

bővebben