fogváltás

Az 5-6 éves kor körül kezdődő fogváltás során a 20 tejfog szép lassan kiesik, és helyükbe összesen 32 maradó fog lép. A fogak előtörési sorrendjében egyéni eltérés lehetséges. Számíthatunk rá, hogy azoknál a gyerekeknél akiknek korán bújtak az első tejfogak, valószínűleg a maradók is hamarabb tőrnek elő.

Metszőktől a bölcsességig

  • A ténylegesen fogváltás általában az alsó metszőkkel kezdő­dik, majd többé-kevésbé meghatározott sorrendben halad végig.
  • Általában 8 éves korig az alsó-felső metszők (összesen 8 darab), majd 9 éves kor után a kisőrlők és a szemfogak (összesen 8+4) cserélődnek maradandó fogakra.
  • Ezt követően tőrnek elő a második nagyőrlők, a hetesek (4 darab), végül a bölcsességfogak (4 darab). Ez utóbbinak a megjelenési idejét a helyhiány lényegesen befolyásolhatja, az is előfordul, hogy az állcsontban rekednek.

Becsapós “hatosok”

Az első maradó fogak az úgynevezett “hatosok”, az utolsó tejőrlő mögött kb. 6 éves kor körül jelennek meg. Ezeket sokan tejfognak nézik, és nem fordítanak kellő figyelmet a tisztítására, így gyakran már a teljes kibújás előtt szuvasodni kezdenek. Kövessük ezeknek a foganak a megjelenését különös figyelemmel, és tanítsuk gyermekeinket, hogy új, hátsó fogaikat is kellő odafigyeléssel tisztítsák!

Húzni vagy nem húzni?

Normális esetben a tejfog gyökere felszívódik, és a fog „magától” kiesik. Csak abban az esetben vagyok híve a fogorvosi segítségnek, ha nincs remény a teljes kimozdulásra, illetve a mozgó tejfog körül gyulladt az íny, amit a nehézkes fogmosás okoz.

Gyakran előfordul, főleg az alsó metszőknél, hogy a tejfogak mögött bújnak ki a maradó fogak. A tejfog eltávolítása után, ha van elég hely, akkor a szépen a helyükre állnak. Ha a ki­esett tejfog után fél-egy éven belül nem jelenik meg új fog, érdemes megvizsgálni mi az oka. Akadály lehet egy vagy több számfeletti fog, de az is előfordul, hogy nincs meg a megfelelő számú fogcsíra. Ezeket röntgen-vizsgálattal könnyen meg lehet állapítani.

 

Dr. Piskóty Ildikó, fogszakorvos írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. téli (I.évf. 4. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-07-21.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Fogbarát étrend

Fogbarát étrend

Az óvódáskorú gyermekek között a 3-5 éves kor a legveszélyeztettebb fogszuvasodás szempontjából. Ezt a veszélyt jól kiválasztott fogkefe és fogkrém, valamint a helyes fogmosási technika elsajátítása mellett helyes étrend és táplálkozási szokások kialakításával kerülhetjük el jó esélyekkel.

bővebben