Az óvódáskorú gyermekek között a 3-5 éves kor a legveszélyeztettebb fogszuvasodás szempontjából. Ezt a veszélyt jól kiválasztott fogkefe és fogkrém, valamint a helyes fogmosási technika elsajátítása mellett helyes étrend és táplálkozási szokások kialakításával kerülhetjük el jó esélyekkel.
Az alábbiakban Kálmán Márta dietetikus étrendbeli tanácsait olvashatjuk a fogak épségének megőrzése érdekében.
A fogszuvasodást a szájüregben maradt keményítő és a cukrok erjedése okozza. Ennek mértéke attól függ, hogy:
- milyen gyakran adunk gyermekünknek magas szénhidráttartalmú ételt,
- mennyi ideig marad az étel a szájában,
- mennyi idő elteltével mossuk meg a fogát,
- illetve hogy adunk-e vizet evést követően a gyermeknek, amely által a káros anyag koncentrációja csökken.
Kérdés tehát, hogy hová soroljuk be az édességet? A tiltás nem célravezető, mert ettől csak még vonzóbb lesz a gyermekek számára.
Az édesség fogyasztásánál azonban az alábbi szempontokat mindig tartsuk be:
- Csecsemőkorban soha ne adjunk gyermekünk szájába mézbe, cukorba vagy lekvárba mártott cumit!
- Nagyobb korban kerüljük a lassan oldódó édességeket (pl.: cukorka, nyalóka)!
- Ne adjunk olyan édességet, amit egész nap eszegethet a gyermek, egyben kerüljük az étkezések közötti rágcsálást is!
- Ne adjunk édes italokat, se cumis üvegbe, se csőrös pohárba, se pohárba (pl. cukrot tartalmazó gyümölcslé, cukros üdítő, cukros tea), ezek helyett inkább vizet adjunk szomjúság ellen!
- Orvosság ( pl. köhögés elleni szirup) is tartalmazhat cukrot, ezért betegség esetén mindig fogmosás előtt adjunk belőle!
A sok tiltás után nézzük meg, hogy melyek azok az ételek, amelyek elősegítik a fogak egészségének megőrzését:
- sajt, mert semlegesíti a száj pH-szintjét;
- sovány hús, tej, tejkészítmények, mert a fehérjék fontos szerepet játszanak a csontosodás folyamatában, a kalcium és a foszforsók beépülését segítik a fogakba;
- friss gyümölcs (nem cukrozva!)
- zöldségfélék (paradicsom, uborka, sárgarépa, stb.) és olajos magvak, amelyek megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi sót biztosítanak a fogak fejlődéséhez, egészségük megőrzéséhez.
Rágni, rágni, rágni…
A fogbarát ételek fogyasztása mellett beszélnünk kell még a rágás fontosságáról is, amely nem csak az erősebb fogakhoz, hanem az egészséges emésztéshez is vezet. A friss gyümölcs és zöldség rágcsálásával így kétszeresen is jót teszünk, ám a félrenyelés elkerülése érdekében fokozottan figyeljünk arra, hogy gyermekünk ne szaladgálva fogyassza azokat!
Esti folyadékok?
A másik nagyon gyakori probléma az, hogy az esti fogmosás után elfogyasztott tea, kakaó, gyümölcslé és a többiek gyakorlatilag egész éjjel „pácolják” a fogakat a cukorban, így a legalaposabb fogmosás dacára elkezdődik a fogszuvasodás, jellemzően a felső metszőfogakon, majd a felső, később az alsó tej rágófogakon. Ezért aranyszabály, hogy az esti fogmosás után már csak vizet fogyasszunk mi magunk is, és gyermekeinket is csak vízzel kínáljuk.
A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. tavaszi (III.évf. 1.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-06-05.