Gyermekbiztonság – a medence mellett

medencebiztonság

Nyaralás alatt az ismeretlen hely, de a kánikula, vagy akár a régóta áhított pihenés még az otthonlét során is növelheti a szülők figyelmetlenségét és a gyermekek aktivitását. E kettő együtt, vízparton vagy épp medence közelségében kiváltképp veszélyforrás lehet. A hét cikk témájának ezért a medencék és kerti tavak melletti gyermekbiztonságot választottuk.

Mind otthonokban, mind üdülőhelyeken jelentősen megnövekedett a medence­telepítések száma az elmúlt években, ez pedig törvényszerűen hozza magával a vizibalesetek számát is. A legkiszolgáltatottabbak a kisgyermekek, akik még nem tudnak úszni, viszont akiket a kíváncsiság leghamarabb vezet a szabad vízfelszínhez. Számos országban törvényi rendelkezés szabályozza már a medencék életvédelmi felszereltségének szükségét, Magyarországon egyenlőre csak a szülők személyes igénye alapján kerül a medencére biztonsági fedés vagy takarás. Jó hír viszont, hogy számos megoldás közül választhatunk mi is, a medence megközelítését megakadályo­zó védőkorláton túl.

Zárt medencetakaró

Műanyag alapú, zárt anyagszerkezetű, erősítésekkel ellátott takaró, amely a szennyeződéseket felfogja, de a csapadékot átereszti ? így nem gyűjti felületén össze a vizet. Szabhatósága miatt rugalmasan alakítható a legkülönfélébb medenceformákra. Rögzítése mind szi­lárd, mind fa vagy földes környezettel körülvett medencénél lehetséges.

Nyitott medencetakaró háló

Terhelhetősége miatt véd a vízbeesés ellen, ugyanakkor nem takarja a víz és környezet látványát. Bármilyen medencealakhoz könnyen igazítható, fel- és leszerelése csak pár percet vesz igénybe. Terhelhetősége több száz kilogramm is lehet, ami már megfelelő biztonságot jelent.

Merevszerkezetes polikarbonát medencetetők

Alacsonyabb vagy járható, magasabb kialakítású medencefedés, amely mozgatása sínre történő telepítéssel lehetséges. Hosszabb sínek alkalmazásával a tető a medence teljes hosszábban nyitható, letolható lesz.

Redőnyösen csukható medencetetők

Merevítő szerkezettel ellátott me­den­ce­­fedés, amelynek nyitása, az elemek redőnyszerű egymásra hajlásával tör­ténik. Üzemeltetéséhez csörlő ajánlott. A fenti biztonsági berendezéseken túl ne feledkezzünk meg a gyermekre adott karúszóról vagy mentőmellényről sem, amelyek bizonyos esetekben az egyetlen megoldás jelenthetik.

Gyermekbiztos működtetés!

Nem elégséges azonban, hogy gyermek­biztonságot szolgáló medencefe­dés­sel rendelkezünk. Magának a rendszernek a működtetését is ?gyerekbiztosra? kell alakítanunk. De mit is jelent ez?

  1. A medencetető nyitása és zárása kulcs használatát igényelje, azok vé­let­lenszerű mozgatását rögzítő akadá­lyozza.
  2. Elektromos működtetésű medence­- fe­désnél a vezérlőegység legyen el­zár­ható a gyermekek elől.
  3. Feszített medencetakarók esetén mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a ponyvát vagy hálót szabá­lyo­san rögzítettük, hogy elkerüljük azt, hogy a gyermek alábújjon, vagy eset­leg megbontsa annak rögzítését.

Csúszásmentes felületek

A biztonságos medencével szembeni másik jogos elvárás, hogy a medencét övező terület, valamint a ki- és bemenetelt biztosító lépcső, létra, stb. is csúszásmentes felületű (gumi, bordázott, stb.) legyen. Ezek alkal­ma­zásánál azonban ne felejt­sünk el gondoskodni a kifröccsenő víz elvezetéséről sem. És még egy jó tanács. Számos további medencetakarási mód van, amelyek hatékonyan csökkentik a víz szennye­ződését és védelmet nyújtanak a téli időjárás során is (pl. vízen úszó buborékfóliás vagy thermo takarás), azonban ezek nem minden esetben biztonsági takarók! Idegen helyen mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy az adott medencetakarás teherbíró, és így gyermekbiztonsági célt is szolgál, nem csupán a víz tisztán maradását.

Számos biztonsági megoldásra ki­tértünk, de ne felejtsük: ezek soha nem pótolják a felnőtt éberségét, jelenlétét.

(Illusztráció: www.medencebiztonsag.hu)

 

Lengyel Katalin alapító szerkesztő írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2008. nyári (II.évf. 2.sz.) számában jelent meg.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!