Ki ne szeretné a fagylaltot, főleg a nagy melegben, pláne, ha otthon is egyszerűen elkészíthetjük… Íme egy pár házi fagyi recept ötlet, amit érdemes kipróbálni!

Csokoládé fagylalt – géppel és anélkül

csoki fagyiHideg, csokoládés finomságot készíthetünk fagyaltgéppel, vagy a parfé esetén fagylaltgép nélkül is. Mindkét receptet megosztjuk az alábbiakban:

Csokoládé fagylalt (fagylaltgéppel)

Fél liter tejbe keverjünk 12 dkg cukrot, majd tegyük tűzre. 4 tojássárgáját keverjünk ki habosra 13 dkg porcukorral, majd adjunk hozzá 15 dkg lágy csokoládét, majd 2 evőkanál hideg tejet. Az így elkészült csokoládés krémet öntsük a forrásban lévő tejhez, és főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor vegyük le a tűzről, és 8-10 percig még kavargassuk, hogy egyenletesen sűrűsödjön. Kihűlés után tegyük fagylaltgépbe, elkészülte után fogyasszuk jó étvággyal!

Csokoládé parfé (fagylaltgép nélkül)

2 dl tejszínt főzzünk össze 15 dkg csokoládéval és 20 dkg cukorral, aztán jól hűtsük le. Lehűlés után 5 dl tejszínt verjünk kemény habbá, és keverjük össze a csokoládés krémmel. Formába téve tegyük mélyhűtőbe, fél-egy óra múltával fogyasztható.

Eper fagyalt – mascarponéból

fagyalt maskarponébólAz idei első eper parfét mascarponéból készítettük. Igazán finom, krémes, hűsítő desszert!

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss eper
  • 300 ml tej
  • 250 g mascarpone
  • 3 tojás
  • 80 g porcukor

Elkészítés:

A tojásfehérjét habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, majd óvatos keveréssel hozzáadjuk a tojássárgájákat is. Eközben a tejet és a mascarponét felforraljuk, majd óvatosan hozzáadjuk a a felvert tojásokat is, lassú tűzön tovább főzzük, majd vízbe állítva az edényt, kihűtjük.

A szobahőmérsékletre visszahűlt krémhez hozzáadjuk az apró kockákra felvágott friss epret, majd mélyhűtőbe tesszük.A krém magas zsírtartalma (a tejszínes mascarponenak és a tojássárgának köszönhetően) miatt a fagylalt fagylaltgép nélkül is elkészíthető.

Tálalás

A fagylalt 2-3 órán belül fogyasztható. Díszítsük friss eperrel, tejszínhabbal, babapiskótával.

Amire figyeljünk oda!

A tojásokat alaposan mossuk meg, frissen használjuk fel, és alaposan forraljuk át a krémet, hogy a szalmonella fertőzést elkerüljük.

 

Málna-ribizli fagyalt – akár egész évben!

málna fagylaltMálnát és ribizlit fagyasztva tárolhatunk, így az év bármely szakaszában készíthetünk belőlük finom fagylaltot is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg málna, ribizli (2/3-1/3 arányban)
  • 12 dkg cukor (barna nádcukorral, ill. mézzel arányosan kiváltható)
  • 2 pohár joghurt
  • kb. 1/2 citrom kifacsart leve (ízlés szerint)

A fagyos gyümölcsöt nagyjából összekeverem a cukorral. Miután kissé megereszkedett, de nem olvadt ki teljesen, hozzáadom a joghurtot és a citromlét is. Ezúttal jobban összekeverem az egészet, fagylaltgépbe teszem, és azt a géphez tartozó leírás szerint alkalmazom.

Sok ?feszültséget? spórolunk, ha közvetlenül fogyasztás előtt készítjük a fagylaltot, mert ha fagyasztóba tesszük, akkor legalább fél órát kell várni, mire porciózható lesz…

Különleges dió fagylalt

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor (barna nádcukor jobb)
  • 25 dkg durvára darált dió (legyenek benne kisebb-nagyobb darabok)
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 vaníliás cukor
  • Gondolatnyi rum (elhagyható)

A tejszínből kemény habot verek. Felverem a tojást a cukorral, hozzákeverem a vaníliás cukrot, a sót, a diót, a rumot és a tejet. Beleforgatom a tejszínhabot is. Miután jól öszszekevertem, fagylaltgépbe teszem és azt az előírtaknak megfelelően alkalmazom.
Mivel ez nem vizes alapú fagylalt, nem is fagy ?jégkockává?. Bármikor elkészíthető, a fagyasztóban tárolható, fogyasztás előtt kb. 10 perccel kell elővenni.