Ki ne szeretné a fagylaltot, főleg a nagy melegben, pláne, ha otthon is egyszerűen elkészíthetjük… Íme egy pár házi fagyi recept ötlet, amit érdemes kipróbálni!
Csokoládé fagylalt – géppel és anélkül
Hideg, csokoládés finomságot készíthetünk fagyaltgéppel, vagy a parfé esetén fagylaltgép nélkül is. Mindkét receptet megosztjuk az alábbiakban:
Csokoládé fagylalt (fagylaltgéppel)
Fél liter tejbe keverjünk 12 dkg cukrot, majd tegyük tűzre. 4 tojássárgáját keverjünk ki habosra 13 dkg porcukorral, majd adjunk hozzá 15 dkg lágy csokoládét, majd 2 evőkanál hideg tejet. Az így elkészült csokoládés krémet öntsük a forrásban lévő tejhez, és főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor vegyük le a tűzről, és 8-10 percig még kavargassuk, hogy egyenletesen sűrűsödjön. Kihűlés után tegyük fagylaltgépbe, elkészülte után fogyasszuk jó étvággyal!
Csokoládé parfé (fagylaltgép nélkül)
2 dl tejszínt főzzünk össze 15 dkg csokoládéval és 20 dkg cukorral, aztán jól hűtsük le. Lehűlés után 5 dl tejszínt verjünk kemény habbá, és keverjük össze a csokoládés krémmel. Formába téve tegyük mélyhűtőbe, fél-egy óra múltával fogyasztható.
Eper fagyalt – mascarponéból
Az idei első eper parfét mascarponéból készítettük. Igazán finom, krémes, hűsítő desszert!
Hozzávalók:
- 50 dkg friss eper
- 300 ml tej
- 250 g mascarpone
- 3 tojás
- 80 g porcukor
Elkészítés:
A tojásfehérjét habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, majd óvatos keveréssel hozzáadjuk a tojássárgájákat is. Eközben a tejet és a mascarponét felforraljuk, majd óvatosan hozzáadjuk a a felvert tojásokat is, lassú tűzön tovább főzzük, majd vízbe állítva az edényt, kihűtjük.
A szobahőmérsékletre visszahűlt krémhez hozzáadjuk az apró kockákra felvágott friss epret, majd mélyhűtőbe tesszük.A krém magas zsírtartalma (a tejszínes mascarponenak és a tojássárgának köszönhetően) miatt a fagylalt fagylaltgép nélkül is elkészíthető.
Tálalás
A fagylalt 2-3 órán belül fogyasztható. Díszítsük friss eperrel, tejszínhabbal, babapiskótával.
Amire figyeljünk oda!
A tojásokat alaposan mossuk meg, frissen használjuk fel, és alaposan forraljuk át a krémet, hogy a szalmonella fertőzést elkerüljük.
Málna-ribizli fagyalt – akár egész évben!
Málnát és ribizlit fagyasztva tárolhatunk, így az év bármely szakaszában készíthetünk belőlük finom fagylaltot is.
Hozzávalók:
- 50 dkg málna, ribizli (2/3-1/3 arányban)
- 12 dkg cukor (barna nádcukorral, ill. mézzel arányosan kiváltható)
- 2 pohár joghurt
- kb. 1/2 citrom kifacsart leve (ízlés szerint)
A fagyos gyümölcsöt nagyjából összekeverem a cukorral. Miután kissé megereszkedett, de nem olvadt ki teljesen, hozzáadom a joghurtot és a citromlét is. Ezúttal jobban összekeverem az egészet, fagylaltgépbe teszem, és azt a géphez tartozó leírás szerint alkalmazom.
Sok ?feszültséget? spórolunk, ha közvetlenül fogyasztás előtt készítjük a fagylaltot, mert ha fagyasztóba tesszük, akkor legalább fél órát kell várni, mire porciózható lesz…
Különleges dió fagylalt
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor (barna nádcukor jobb)
- 25 dkg durvára darált dió (legyenek benne kisebb-nagyobb darabok)
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 vaníliás cukor
- Gondolatnyi rum (elhagyható)
A tejszínből kemény habot verek. Felverem a tojást a cukorral, hozzákeverem a vaníliás cukrot, a sót, a diót, a rumot és a tejet. Beleforgatom a tejszínhabot is. Miután jól öszszekevertem, fagylaltgépbe teszem és azt az előírtaknak megfelelően alkalmazom.
Mivel ez nem vizes alapú fagylalt, nem is fagy ?jégkockává?. Bármikor elkészíthető, a fagyasztóban tárolható, fogyasztás előtt kb. 10 perccel kell elővenni.