A nyári szünet küszöbén minden szülõt foglalkoztat gyermeke(i) nyári idõtöltése, felügyelete. Ahhoz, hogy a szünidõ igazán jól teljen a lurkóknak, sok szervezésre, néha a nagy család minden tagjának bevonására – ennek hiányában pedig különbözõ külsõ lehetõségek igénybe vételére ( gyermek tábor ) van szükség.

Hiszen a gyerekeknek egyszerre van szükségük pihentetõ és izgalmakban bõvelkedõ, szabadsággal teli és mégis biztonságos idõtöltésre. Nézzük a lehetõségeket!

Óvodai nyári ügyelet

A dolgozó szülõk egyik lehetõsége az, ha az óvodai nyári ügyletet is igénybe veszik. Hogyan is néz ez ki? Az egy kerületben található óvodákban nem egyszerre történik a nyári öthetes zárás, így mindig a szomszédos óvodába viheti a szülõ a csemetéjét. A”vendég” gyerekeknek nem okoz gondot általában, hogy számukra ismeretlen óvodába jönnek. A nagyobbak könnyebben beilleszkednek, a kiscsoportosoknak és érzékenyebb gyermekeknek azonban nagyon fontos a megszokott légkör, ismerõs felnõttek.

A mi óvodásainknak szerencséje van, mivel az udvaron medence is található, amit a forró napokon ki is használunk. A gyerekek reggelente a saját óvodai jelükkel ellátott naptejjel, papuccsal, törölközõvel, vászonsapkával érkeznek. S bár az udvarunkon rengeteg fa található, amelyeknek az árnyékában megpihenhetünk, 11 órától az UV sugárzás miatt inkább a csoportszobában folytatjuk tevékenységeinket. A nap folyamán sarazunk, vizes játékokat játszunk, nemezelünk, hatalmas vászonlepedõre közösen festünk, korongozunk.
Ebéd után nyáron sem maradhat ki a csendes pihenõ, amelyet meseolvasás, és ének elõz meg. Délutánonként néha elsétálunk a tõlünk nem messze található tóhoz, ahol a természet szépségeiben gyönyörködhetünk.

Nyári táborok óvodásoknak

A másik megoldás különféle nyári táborok igénybe vétele. Óvodás korban még nem javaslom az egy hetes „ott alvós” tábort, ez még egy elsõs kisiskolást is megviselhet, azonban az érdeklõdési körnek megfelelõ napközis tábor jó megoldás lehet, ha a pénztárcánk ezt megengedheti. A napközis táborokat 5 éves kortól érdemes megfontolni, hiszen a kisebbek nagyon nyûgösek lennének egy számunkra teljesen idegen környezetben. Lehet olyan táborokat is találni, ahol a testvérpárok egyszerre találnak koruknak, érdeklõdésüknek megfelelõ programokat és így az óvodásoknak is könnyebb beilleszkedni a nagytestvér érzelmi biztonságot nyújtó jelenétében.
8-9 éves kortól pedig már választhatunk izgalmas “ottalvós” táborokat is!

Nyaralás a nagyinál!

Szerencsésnek mondhatja magát az a család, amelyben a nagyszülõknél eltöltött napok, hetek is gazdagítják a gyermekek nyári élményeit, amelyek életre szóló emléket is jelenthetnek majd számukra. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a nagyszülõk már nyugdíjasok, van lehetõségük az unokákat fogadni és ellátni, valamint ha nyugodt szívvel bízzuk rájuk gyermekünket. Néhány családban a hasonló korú unokatestvérekkel együtt töltött napok is szóba jöhetnek, akár oly módon is, hogy a nagynénikkel-nagybácsikkal egyeztetve felváltva vállaljuk el a gyereksereget akár csak napközbenre, akár több napra is.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a szülõk többsége igyekszik kihasználni a szemük fényével tölthetõ pillanatokat. Mindannyian tudjuk, hogy gyerekeink gyorsan felcseperednek, hamar elmúlik az összebújást, közös kézmûveskedést, labdázást, bújócskát, meseolvasást, a meghitt beszélgetéseket igénylõ korszak. Használjuk ki a rendelkezésünkre álló szabadidõt, akármilyen csekély is az, és varázsoljunk csodaszép nyarat gyermekeinknek is!

 

Barabási Ibolya óvodapedagógus írása