Játékos tanulás – a nyári szünetre

játékos tanulás

Önfeledten játszani! Igen! Nagyon fontos a szabad játék, kell, hogy legyen a gyermeknek elegendő ideje, lehetősége a szabad, irányítás nélküli játékra. Emellett természetesen szerepet kell kapnia a tudatos, jól megtervezett és megszervezett tevékenységeknek is. Egy nyár alatt rengeteg új infor­máció érheti a gyermekeket, a mi dolgunk, hogy segítsünk a tapasztalatokat feldolgozni, rendszerezni. Segítségül összegyűjtöttünk néhány könnyen megvalósítható, a mindennapokba beépíthető ötletet, amelyek a játékos tanulást segítik elő.

MENJÜNK EGYÜTT PIACRA!

Már odafelé úton beszélgethetünk róla, hogy mi mindent lehet ott kapni. Játszhatunk ?szókígyót? is gyümölcsökkel vagy zöldségekkel. A játékban gyümölcsöket sorolunk úgy, hogy az első játékos mond egy gyümöl­csöt, a következő megismétli, majd ? is mond egyet, a harmadik megismétli mindkettőt, és csak ezután tesz hozzá stb., így egyre hosszabb lesz a ?szókígyó?.

A piaci vásárlás remek terep lehet a nagyobbacskáknak arra, hogy ismerkedjenek a pénz fogalmával, használatával, értékével. De izgalmas eszköz a piaci mérleg is! Megfigyelhetjük, hogy hogyan használja az árus, milyen súlyokat rak rá stb. Majd a ?méricskélés? gyakorlására remek terep lehet az otthoni homokozó, pancsoló.

A piacon vásárolt zöldségből, gyümölcs­ből készítsünk együtt salátát. A kisebbek segíthetnek előkészíteni, megmosni a hozzávalókat, míg a nagyobbak már akár a darabolásban, szeletelésben is a segítségünkre lehetnek. Nem baj, ha a ?vékony? szelet uborkák ujjnyi vastagra sikerülnek, a salátánk attól még ugyan­olyan finom lesz, ha nem még fino­mabb?

A megmaradt gyümölcsökből, zöld­ségekből pedig a játékosabb kedváek néhány fogpiszkáló, mazsola, dió, aszalt gyümölcs segítségével vidám figurákat készíthetnek, amelyek aztán jó étvággyal el is fogyaszthatók!

Játék rossz időben…

A kert, a játszótér, a homokozó, rengeteg játszási és tanulási lehetőséget rejt. Sajnos azonban nyáron is előfordul, hogy rossz idő van, és zárt helyre szorulunk. Íme néhány játék, mellyel a szobában is megmozgathatjuk a gyerekeket:

?tűz ? víz ? repülő?: mozgásos fi­gyelem­fejlesztő játék, melyben a vezényszavak­hoz egy-egy mozdulatsor tartozik (pl.: ha azt mondjuk, hogy tűz, le kell hasalni, ha azt, hogy víz, felmászni az ágyra, ha pedig azt, hogy repülő, akkor a karjainkat kitárva, repülőt imitálva körözhetünk a szobában).

?Jancsi bácsinak szót fogadok, Marika néninek nem? : a játékban a gyerekek különféle utasításokat kapnak, amelyek elé mindig odatesszük, hogy ?Jancsi bácsi mondja?? vagy ?Marika néni mondja??. Mivel Jancsi bácsinak szót kell fogadni, az általa kért utasításokat végrehajtjuk, de amit Marika néni kér, azt nem tesszük meg.

?Repül a?, repül a??: a játékban minden mondat így kezdődik, és nekünk kell befejezni. Ha olyan dologgal egészítjük ki, ami valójában repül, akkor a kezeinket a magasba kell emelni, ha pedig repülni nem tudó dolgot mondunk, a kezek lent maradnak.

Zenés helyfoglaló játékok: amíg szól a zene, táncolunk, de ha elhallgat, le kell ülni egy előre megbeszélt helyre. Ha újra halljuk a zenét, újból táncolni kezdünk. Nagyobbakkal játszhatjuk székekkel, a­hol minden körben elveszünk egy széket. Aki hely nélkül marad, kiesik a játékból.

Lufi- és buborékvadászat:  egyszerű, de a gyerekek által nagyon kedvelt játék. A lufit úgy kell passzolgatnunk egymásnak, hogy ne essen le a földre. A buborékos játék is hasonló, itt a gyerekeknek el kell kapni a buborékokat, még mielőtt földet érnének.

A NAP VÉGÉN…

Fontos, hogy egy mozgalmas, tartalmas nap végén valamilyen módon összegezzük, rögzítsük a tapasztalatokat, élményeket. Izgalmas lehet, ha bábokkal játszunk el egy-egy jelenetet a napból, vagy ha az esti mesébe szőjük bele az aznapi élményeket.

Előfordulhat, hogy a nyár végére rengeteg fénykép gyűlik össze. Ezek válogatásába, csoportosításába is bevonhatjuk a gye­re­keket. A legjobb fényképeket kiválaszt­va tablót is készíthetünk a nyárról. A nyári szünet egy időkeret, melynek mi adunk tartalmat, és kis odafigyeléssel a ki­csik számára izgalmassá, kalandossá varázsolhatjuk.

Szívesen megosztanád Te is a gyerekeid, óvodásaid kedvenc nyári időtöltéseit? Küldd el nekünk a játékot, és mi szívesen megosztjuk itt olvasóinkkal: lurkovilag@lurkovilag.hu

 

A fenti cikket a LurkoVilág felkérésére Csépe Viktória, gyógypedagógus írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2008. nyári (II.évf. 2.sz.) számában jelent meg. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!