Hogyan neveljünk olvasni szerető gyerekeket?

igy_meselj_hogy_olvasson_webshop-image800x600

Évről-évre felmerül a kérdés, hogy az internet uralta mobil világban miként őrizhetjük meg a könyvek értékét, az olvasás szeretetét. Sok kisgyermek, már többet rajzol és színez érintőképernyőn, mint ceruzát fogva, papíron. Nemzetközi szinten is találkozhatunk figyelemfelhívó kisfilmekkel, amik egyrészt mulatságosak, másrészt viszont igyekeznek a figyelmet a racionalitás felé fordítani…

 

Miért fontos az olvasás szeretetére való nevelés?

Egyre több kutatás mutat rá, hogy milyen nagy hátrányt szenvednek azok a gyermekek, akik nem hallanak elég mesét gyermekkorukban.

Az Ohio Állami Egyetem kutatása szerint “plusz 1,4 millió hallott szó” előnnyel kerülnek iskolába azok a gyerekek, akiknek a szülei naponta 5 mesét olvasnak.

Az EU írásbeliséggel foglalkozó szakértői csoport felmérése szerint az Európai Unióban minden ötödik 15 évnél idősebb ember komoly szövegértési problémával küzd, ami a mindennapi boldogulását is veszélyezteti.

A hazai és nemzetközi olvasásértési mérések (kompetenciamérés, PISA, PIRLS) során bebizonyosodott, hogy a magyar tanulók esetében szoros összefüggés van a szövegértési képesség és a család szociokulturális háttere között. Ez azt is jelenti, hogy a méréseken jobban teljesít az, aki könyves környezetben nő fel, szülei rendszeresen olvasnak könyvet.

A Magyar Olvasástársaság. Honnan ismerhetjük?

A Magyar Olvasástársaság nevéhez számos kezdeményezés fűződik, amelyek mind a fenti tendenciát igyekeznek megfordítani. A legismertebbek egyike a Népmese napjának életre hívása nem máskor, mind a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án. A kezdeményezés 2005-ben született, azóta hagyománnyá vált, hogy ezen a napon a pedagógusok, könyvtárosok, mesét szerető gyerekek és felnőttek kiemelt figyelmet fordítsunk a népmeséinkre és az azokban fennmaradt kincsek megőrzésére és továbbadására.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”   – Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából.

Egy új hazai kezdeményezés: Így mesélj, hogy olvasson!

igy_meselj_hogy_olvasson_webshop-image800x600A napokban jelent meg az Így mesélj, hogy olvasson c. könyv, ami a magyar startup BOOKR Kids és a Magyar Olvasótársaság együttműködéséből született. A könyv a széles nagyközönséget kívánja megszólítani könnyed, könnyen érthető formában. Ajánlott minden szülőnek, hogy a gyermekkori mindennapokba tudatosan szője bele a mese világát, ami a pillanatnyi élmény mellett hosszú távon is meghatározza gyermekeink életét, sikerességét és boldogulását.

A könyvben 12 ismert közéleti személyiség olvasással kapcsolatos gondolatait és élményeit is megismerhetjük, 12 fejezeten keresztül, amelyek mind konkrét könyvajánlókkal zárulnak.

LAPOZZ BELE!

A kötet egy 21 napos olvasóvá nevelési kihívást is tartalmaz, aminek a plakátját kinyomtatva máris az olvasás útjára léphetünk, apró lépésekkel, de azt tegyük meg mielőbb!

21 napos kihívás az olvasóvá neveléshez

“Ha csak egy dolgot emelhetnék ki a könyvben elhangzó tanácsok közül akkor ez lenne: olvass minden nap 15 percet a gyermekednek! Számoljunk csak kicsit: napi 15 perc az heti 105 perc, ami havi 450 perc, azaz évi 5475 perc – több, mint 90 óra, majdnem 4 teljes nap!” – Dr. Pompor Zoltán, a könyv alkotószerkesztője, idézet a könyv előszavából

A könyv hivatalos oldala ITT érhető el.

 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!