Játékok, könyvek, diafilmek óvodakezdésre

Köszönjük a sok könyv és játékajánlót, amit az ÓVODAKEZDÉS, Praktikus Tanácsok c. cikkünkre küldtetek. Az alábbiakban osztjuk meg a teljes listát, amit természetesen szívesen bővítünk további ajánlatokkal is.

 

Játékok óvodakezdésre

Bogyó és Babóca társasjáték: Úton az oviba 

Az a gyermek, aki ismeri Bogyó és Babóca meséit, nagyon szeret majd a megszokott „társasággal” együtt játszani. Akik pedig még nem ismerik a meséket, azoknak a játék mellé érdemes egy-egy könyvet is választani Bartos Erika népszerű sorozatából!

Bogyó és Babóca izgatottan indulnak az oviba. Ott várnak már rájuk kis barátaik, Dongó óvónéni és persze a sok játék. A játék egy fóliázott lapot és sok kis képet tartalmaz. A képek különleges tapadófóliából készültek, melyek újra és újra feltehetők, és levehetők a játéklapról. Így minden alkalommal más és más képet készíthetünk. Eljátszhatjuk Bogyó és Babóca egy-egy kedves történetét, vagy magunk találhatunk ki új és új jeleneteket, meséket.
(Keller&Mayer játékok)

Diafilmek óvodakezdésre

Az ovi-ügy

Minden, ami foglalkoztatja a kisgyereket e fontos ügyben, jó és rossz, élvezetes és kellemetlen, szintén bátran és rengeteg humorral.
(Írta: Finy Petra, Rajzolta: Tommaso Levente Tani, Kiadó: Diafilmgyártó Kft.)

Vackor az óvodában

Kormos István kedves figurája, Vackor, a loncsos, lompos és bozontos kölyökmackó, ezennel óvodába kerül, ahol csupa új dologgal találkozik.
(Szerző: Kormos István, Illusztráció: Zsoldos Vera, Kiadó: Diafilmgyártó Kft.)

Pöttyös Panni

Pöttyös Panni és társai az óvodában „Mi leszel ha nagy leszel ?” játékot játszanak. Mulatságos ötletek hangzanak el és azt is megtudhatjuk, hogyan születik a kistestvér.
(Szerző: Szepes Mária, Illsztráció: F. Győrffy Anna, Kiadó: Diafilmgyártó Kft.)

Óvoda az őserdőben

Mami állatóvodát nyit az őserdőben . Kis történet arról, mivel telik a kicsinyek egy napja az óvodában.
(Szerző: Csányi Gyöngyi, Illusztráció: F. Győrffy Anna, Kiadó: Diafilmgyártó Kft.)

Gyerekkönyvek óvodakezdésre / Lexikonok

Óvodába járok

Az ovisok izgalmas mindennapjai tárulnak a kis olvasó elé ebben a legújabb mini kötetben. Szülők és gyermekeik együtt kísérhetik figyelemmel, hogy zajlik egy nap az óvodában. Bekukkanthatunk a kicsik foglalkozásaiba, és megismerhetjük a nagyobbak napirendjét is. Kiderül, a könyvbeli óvodában hogyan zajlik az uzsonnázás, mikor mosnak kezet és fogat a gyerekek…
(Szerző: Monika Ehrenreich, Illusztráció: Svetlana Loutsa, Kiadó: Tessloff és Babilon Kft.)

Az óvodában – Képes szótár 

Szépen illusztrált lapozó a legkisebbeknek, melyből megismerhetik az óvodában őket körülvevő tárgyakat, és átélhetik a könyvben szereplő ovisok egy napját.
(Szerző: Ute Haderlein, Kiadó: Fröhlich és Társai Kft.)

Gyerekkönyvek óvodakezdésre / Keresgélők
Vidám nyüzsgés az óvodában

A Pitypang óvodában így telik az év: Tavasszal a gyerekek szeme láttára zöldül ki az udvar, ahol húsvéti tojásokat keresgélnek. Nyáron egy patak partjára kirándulnak, ősszel sárkányt eregetnek. A téli lámpás felvonulást mindenki örömmel várja, és természetesen a Mikulást is. Az öt kis barátot, Emmát, Bálintot, Petrát, Zsófit és Ádámot minden oldalon megtalálod. Csak jól nyisd ki a szemed, rajta!
(Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó kft.)

Az óvoda ahogy Rufi látja

Szia, a nevem Rufi. Ennek a könyvnek minden egyes oldalán megtalálhatsz, de meg kell keresned! Könnyen rám bukkanhatsz, s közben remekül fogsz szórakozni, ezt megígérhetem. A könyv egyébként teli van szebbnél szebb képekkel. Majd figyeld meg őket, mert kérdéseket teszek majd fel! Kíváncsi vagyok, tudsz-e válaszolni rájuk. Játék közben megtanulhatod, hogyan kell minden kis részletre figyelni!
(Szerző: Györök Edina)

Gyerekkönyvek óvodakezdésre / Történetek

Már óvodás vagyok

Amikor Dani először ment óvodába, nagyon örült annak, hogy már óvodába mehet, csak még annak nem tudott eléggé örülni, hogy ott is kell maradni. Mert így van ez, hogy az ember örül is meg nem is. Akkor is így van, ha az ember történetesen még kicsi. Hiszen nagyszerű dolog az, hogy valaki már óvodás! Viszont mégiscsak: nincs ott Anyu, csak az óvó néni, idegen a hely, idegenek a gyerekek, és nem lehet hazaszaladni. Hát így kezdődik. De szerencsére felülkerekedik a kiscsoportosban is az óvodás öntudat, és ezzel elkezdődik az óvodai élet, a maga mindennapi kis történéseivel, örömeivel és szorongásaival. Janikovszky Éva vidám, okos, nagy gyermekismeretre valló könyvét, amely számos külföldi kiadást is megért, Réber László derűs, színes illusztrációi egészítik ki.
(Szerző: Janikovszky Éva, Illusztráció: Réber László, Kiadó: Móra)

Pöttyös Panni az óvodában

Panni nem érti, vajon miért éppen Péterkét nevezi ki az óvónéni tisztaságfelelősnek. Hiszen Péterke folyton maszatos, sokat verekszik, lekváros kenyeret dug a zsebébe és egyszer még az egyik szemöldökét is levágta. Talán az óvodában még egy ilyen vadóc kisfiú is megváltozhat?
(Szerző: Szepes Mária, Illusztráció: F. Győrffy Anna, Kiadó: Móra)

Kifli kutyaoviba megy

Valahol északon élt egyszer egy kiskutya, kettesben a gazdájával. Egész nap együtt játszottak, míg egy napon a gazdi, Betti, munkát nem kapott. Ettől kezdve nincs más választás, minthogy Kifli kutyaóvodába járjon…
(Szerző: Kajsa Gordan – Mia Maria Güettler, Manó könyvek)

Kisbuksi az óvodában

Óvó néni? Óvó bácsi? Jó, jó, de ki az az óvó-bácsinéni? Miért viselkedik titokzatosan az asztal? Ki keveredik össze kivel? Milyen különös ötlete támad Daninak? Hol röpdösnek télen a fehér pillangók? Vendégségben a Mikulás? Mi történik a sátoros fa alatt? Kik azok a buborékmanók és a buboréktündérek? A kérdésekre Devecsery László új matricás könyvében találjuk meg a válaszokat.
(Szerző: Devecsery László, Illusztráció: Füzesi Zsuzsa, Kiadó: Urbis)

Bogyó és Babóca az óvodában

Két újabb Bogyó és Babóca mese, ahol a történet az óvoda körül forog, valamint egy virágbogárka is elveszik. Kibékülnek-e a fiúk és a lányok, és mit akarhat a nagy, piros pók?
(Szerz?ő Bartos Erika, Kiadó: Pagony)

Anna és Peti: Irány az óvoda

A szépen illusztrált mesekönyvben tizenhárom bájos, valós mesét olvashatnak a gyerekek. Olyan meséket, amik velük is megtörténhetnek. Például: oltást kapnak, bábszínházba mennek, kirándulnak, vagy felköszöntik Anyát, Anyák napján.
(Szerző: Bartos Erika, Kiadó: Alexandra Kiadó)

Bori óvodába megy

Bori a legszebb ruháját veszi fel ma, ugyanis születésnapja van. Hároméves lett, s most már óvodás lehet. De vajon hogyan telik a kislány első napja az oviban? Mi lesz a jele? Kikkel fog játszani? Erről szól az első Bori-könyv.
(Szerző: Liane Schneider, Illusztráció: Eva Wenzel-Bürger, Kiadó: Manó Könyvek)

Mackóóvoda

Barnabás mackónk élete egyik legizgalmasabb napja előtt áll: óvodába megy. Mint minden medvebocs először büszke és izgatott, aztán már kicsit félénkebb, ahogy Mackómamával az óvoda kapujához érkeznek. És hogy milyen izgalmakat tartogat az első nap az erdei mackóóvodában? Kiderül a Barnabás meséi sorozat legújabb könyvéből.
(Szerző: Telegdi Ágnes, Kiadó: Ring-Color Kft.)

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2011-08-18

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!