Készítsünk betlehemi jászlat!

betlehemi jászol

Ezt a jászolt sok évvel ezelőtt, az első fiam érkezése után, készítettem. Azóta évről évre, Karácsony táján előveszem a padlásról, és gyermekeim nagy örömére a lakás egy kiemelt pontjára kiteszem. Nem csak díszként használják, de játszani is tudnak vele.

betlehemi jászolHozzávalók:

 • filc anyag
 • fagolyó (a fejnek)
 • agyagcserép (a testnek)
 • raffia
 • filctoll
 • drót
 • hurkapálca

Jászol készítése:

 1. A fagolyót rögzítsétek az agyagcseréphez. Ezt legkönnyebben úgy lehet megtenni, ha 3-4 db kb 4 cm-es hurkapálca darabkát beszúrunk a fagolyóba illetve a cserép alján található nyílásba. Ezáltal rögzítve marad a fej a testen.
 2. Raffia szálból készítsetek hajat a szereplőknek, majd akár ragasztó pisztoly segítségével a fagolyó felső lyukában rögzítsétek is.
 3. Filctollal rajzoljatok szemet , szájat a jászol szereplőinek.
 4. A képen Máriának készítettem kezet is. Ennek elkészítéséhez egy drótszálat kell erősíteni a nyak részéhez, és kéz formára kell meghajlítani.
 5. Filc anyag darabokkal fedjétek be a cserepet, az aljára pedig egy kör alakú , cserép peremével megegyező nagyságú, anyagdarabot ragasszatok. Ezáltal kevésbe lesz törékeny a bábuk.
 6. Végül Józsefnek kalapot, Máriának kendőt lehet filcanyagból készíteni, míg a három királynak arany papírból koronát lehet készíteni.
 7. A kis Jézusnak a fejét papírgolyóból készíthetitek, a teste, a pólya pedig filcanyagból készülhet.

A bábukat egyszerűen szalmára is lehet tenni, de egyszerű kis faházikót is lehet neki barkácsolni. Faállatkákkal is kiegészíthetjük a jászolt.

 

Sulyok Ágnes írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2010-12-17

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!