Madárbarát Bóbita csoport a Patakparti óvodában

Madárbarát csoport

Az Ajka Városi Óvoda Helyi Nevelési Programjában kiemelt helyet kap a külső világ tevékeny megismerésére nevelés. A kisgyermekek nevelésében nagy hangsúlyt fektetünk környezetük megfigyelésére, megszerettetésére, megóvására- a környezetvédelemre. A külső világ tevékeny megismerése az óvodai nevelés egész folyamatában érvényesül. Csoportunk mindennapi életében fontos szerepet kap a madarak megfigyelése, gondozása, s ezt már évek óta, mint ?Madárbarát csoport? végezzük.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szem előtt tartva a mindennapi madárvédelem fontosságát és a természeti környezetre vágyó emberek igényeit, néhány évvel ezelőtt elindította a Madárbarát kert, és később a Madárbarát óvoda programját. Ennek célja olyan gyakorlati tanácsadás, melynek segítségével egész évben tehetünk valamit a madarakért, és ezzel élhetőbb környezetünkért.

A programba az interneten jelentkeztünk. Az egyesülettől folyóiratokat, fényképeket, madárhangokat tartalmazó hangfelvételeket kaptunk. A madarakról egész évben folyamatosan gondoskodunk: télen az ablakba, a fákra kihelyezett madáretetőkbe folyamatosan eleséget rakunk ki. Tavasszal az udvarra telepített saját készítésű mesterséges odúk biztosítanak a madarak számára költési helyet. Óvodánk udvara nagy zöld területtel rendelkezik, így minden évszakban, sokféle madárban gyönyörködhetünk. A különféle fajtákból a gyerekek már sokat felismernek: a balkáni gerle, a zöldike, a tengelic, a cinkék, a verebek, a barázdabillegető, a szürke légykapó a madáretetőink vendégei. A szürke légykapó többször költőhelyéül választotta madáretetőnket, tanúi lehettünk a madármama gondoskodásának, és a fiókák első szárnycsapásainak. A madarakat csodálkozva figyelő, kérdező gyereknél motiváltabb partnert keresve sem találhatna az óvónő.
Az elmúlt év decemberében az Egmont Hungary Kft. által meghirdetett pályázatra madáretetőt készítettünk egy szülő: Endrődy Miklós segítségével. A pályázaton való részvételünkért egy szép oklevelet kaptunk, ami örömet okozott a gyermekeknek, s amelyre büszkék vagyunk

Vajcs Mária , óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-12-10

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!