Ahhoz, hogy gyermekeink a későbbiekben jól megtalálják saját helyüket az életben, fontos, hogy a mesék, dalok, játékok már gyermekkorban a helyükre kerüljenek, időkörben és térben egyaránt. Ugyanis ezeknek is megvan a maguk helye és ideje, (éppen úgy, mint a nyári nyara­lásnak és a téli síelésnek) amit eleink kiválóan ismertek és alkalmaztak. Nézzük meg most, hogy az évkörhöz illeszkedően, Szent Mihály havában milyen játékokat érdemes játszani! Ezeket gyermekeink a ?helyén? raktározzák el, tehát életükben helyére kerül általuk a világ egy ki­csiny darab­ja.

Szólások: ?Esik eső csepereg, sárga levél lepereg?,Elmúlt a nyár itt az ősz, szőlőt őriz már a csősz?

Mesék: A három kívánság, Igazság és hamisság, Szélike királykis­aszszony

Versek: Sarkady S.: Ősz, Édes ősz, Csanádi I.: Őszköszöntő, Weöres S.: Bújócska, Gazdag E: Megérett a kukorica, Devecsery G. Október

Játékkészítés: töklámpás és csuhéjbaba készítése, hangszer­ké­szí­tés termésekből (diópengető, lopótökcsörgő), fejdíszek készítése (korona, párta, kalap), tarisznya szövés.

Zenehallgatás: A juhásznak, Én elmentem a vásárba, Hullik a fáról, Menyasszony, vőlegény

Játékok:

A kismanók: A gyerekek körben helyezkednek el, az irányító a kör közepén. A tündér a kör közepén tartja a varázspálcát, amelynek a kismanóknak engedel­meskedniük kell, tehát ha a tündér leereszti a pálcát, akkor a manók leguggolnak, leteszi a pálcát jobbra, vagy balra ? manók abba az irányba mennek, vagy futnak, amelyet a pálca jelöl. A tündér felemeli a pálcát ? a manóknak olyan cselekedetet kell végrehajtani, amelyet a játék elején kijelöltek, pl. egyik lábon egyensúlyozni, megérinteni a talajt csupán kézzel és fél lábbal, stb.

Variáció: ugyanez a játék úgy, hogy amikor a pálca leesik, a manók egy adott hely felé futnak. Az első odaérkező lesz a tündér.

A gördülő híd: Négy oszlopos sorban állnak a gye­rekek egymás vállát fogva és terpeszállásban. Az oszlop első gye­reke a mögötte lévő lábai között végigkúszik, és utolsónak beáll. Játék közben mindenki ugyanezt a feladatot végzi. Amikor az első játékos újra visszakerül az osz­lop élére, a játéknak vége.

Bővebb ismeretet a rovat cikkéhez felhasznált könyvekből kaphatnak: Civilizáció és kultúra ? gyermekközpontú nevelés az organikus kultúra jegyében (Keszthely, Életfa Alapítvány 2000) Molnár V. József: Kalendárium (A könyv megvásárolható: Molnár Zoltán, Tel: 20/4488-699) Czárán Eszter: Világnak virága (Részletes ismertető és megrendelés: www.vilagnakviraga.hu)

Lőrincz Emese, alapító szerkesztő írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. őszi (I.évf. 3.sz.) számábanjelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2009-09-29.