Csoportunkban, a NYUSZI csoportban már hagyomány, hogy ősszel ellátogatunk a csorvási HUNAPFEL-hez. A gyermekek már nagyon várják ezt a napot. Negró és Szellő, két régi ismerősünk tízórai után már ott dobognak az ovi előtt indulásra várva, hogy elvigyenek bennünket az almás kertbe.

A lovas kocsizás mindenkinek nagy élményt jelent. Útközben vidám dalokat énekelünk és mondókázunk a patkók dobogására. A kertben, mindig szeretettel fogadnak bennünket. Megismerkedünk az ott dolgozó felnőttek munkájával. Segítünk a hullott almák felszedésében. Közben beszélgetünk arról, mit készítenek belőle, miért fontos, hogy sok almát együnk. Jutalomként kipróbálhatjuk a traktorvezetést, lehetünk ?almák” a konténerben.
Tovább folytatva utunkat megnézhetjük, hová viszik a teleszedett konténereket, hogyan válogatják a gépsor segítségével ládákba az almákat, hol tárolják azokat mielőtt a kamionok elszállítják. A hatalmas hűtőkamrák hideg levegőjét is megtapasztalhatjuk a toronymagasan lévő konténerek között. Megmérhetjük a csoport súlyát a nagy mérlegen. Új ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagon térhetünk vissza óvodánkba kirándulásunk után.
Mindennapjainkban tovább folytatjuk a tapasztalatok gyűjtését az alma felhasználásával kapcsolatban. A gyermekekkel közösen almabefőttet teszünk el télire, almás süteményt készítünk, almát szeletelünk aszaláshoz, almával nyomdázunk ábrázolás tevékenység során, meséhez alma manókat barkácsolunk és minden nap almát fogyasztunk, hogy egészségesek legyünk. A gyermekek gyakorlott mozdulatokkal vesznek részt a tevékenységekben és szívesen is végzik azokat.

Neller Erika, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-12-03