Ovi-foci a kaposvári Petőfi Sándor Óvodában – 2. rész

Ovi foci

A kaposvári Petőfi Sándor Óvoda foglalkozásain a labdaérzék fejlesztése kap nagyobb hangsúlyt. Mivel a gyermekek körében a foci nagy népszerűségnek örvend, ezért a labdarúgás speciális mozgásanyaga és a játékos mérkőzések is helyet kapnak. A rendszeres mozgással elősegíthető a gyermekek egészségének megőrzése.

Az egészséges életvitel részeként lényeges a mozgás örömének, szeretetének megalapozása. Ugyanakkor ezzel egyidejűleg a matematikai kompetenciaterület fejlesztését is kiemelkedően szolgálja, hiszen a gömbérzék fejlesztése, a test tulajdonságának megtapasztalása, térbeli ismeretek, információk szerzése és feldolgozása közben gondolkodási műveletek által a gondolkodási képességek fejl?dnek, a tudásszerző képességek közül a problémamegoldás fejlődik.

A képességfejlesztés és tehetséggondozás e formája lehet?vé teszi a bizonyos fejlődési zavarokat mutató gyermekek, a hátrányos helyzet? és a HHH gyermekek számára is, hogy kiemelkedő mozgásos képességüket, ügyességüket kibontakoztathassák, ezáltal sikerélményekhez, elismeréshez jussanak. Társaik elismerése által fejlődik önbizalmuk, önbecsülésük.

Kiemelten fontosnak tartjuk a labdaérzék fejlesztését, hiszen az egyik legváltozatosabb formában használható játékszer, kéziszer kétségkívül a labda. Az óvodás korban az érzelmi motiváció nagymértékben meghatározó a mozgástanulásban, -tanításban, ezért ebből a szempontból is kiváló szer, főleg, ha színe, nagysága és mintázata is vonzó a gyermek számára. Alapvet? eszköze a mozgáskoordináció fejlesztésének is. A különböző labdás gyakorlatok kiválóan alkalmasak ezen koordinációs képességekfejlesztésére.

A nevelési év elején, a foglalkozások kezdetekor megfigyelés alapján valamennyi gyermekről sikerkritérium táblázatot töltünk ki, melyben jelöljük a különböző területeken (kondicionális, koordinációs képességek, társas kapcsolatok stb.) a bemeneti állapotot. Ugyanezeket a szempontokat értékeljük adott év végén is, április hóban.

A Góliát – McDonald’s FC labdarúgó tornáin és egyéb városi rendezvényeken évek óta eredményesen szerepelünk:

2001. 06. 08. I. helyezés
2002. 05. 24. IV. helyezés,
U7. korcsoport, Góliátos dönt?
2003. 06. 03. V. helyezés
2004. 02. 18. II. helyezés
2004. 05. 14. II. helyezés a Góliát – McDonald’s FC által rendezett OTP Junior Kupa tornán
2006. 05. 24. IV. helyezés
2007. 05. 25. II. helyezés

A foglalkozásainkat heti rendszerességgel kidolgozott saját haladási napló alapján végezzük, valamint évente kétszer mérjük a résztvevő gyermekek mozgásügyességét és labdaérzékét (sikerkritériumok).

A labda a mozgáskoordináció fejlesztésében is nagyon fontos kéziszer. Fejlesztjük általa az egyensúlyérzéket, ritmusérzéket, kombinációs képességet, térbeli tájékozódási képességet, szem-kéz, szem-láb koordinációt és még számos területet.
A labdával végzett játékos gyakorlatok által fejlődnek a gyermekek motoros képességei is, az erő, a gyorsaság és az állóképesség. Mivel a gyermekek nagyon szeretik a labdát, a vele való játékokat, örömmel járnak a foglalkozásokra.
Újszerűsége abban rejlik, hogy az óvodai nevelésnek ma nem általánosan jelen lévő eleme az általunk alkalmazott ovi-foci módszer.

A szülők folyamatos visszajelzései, illetve a minőségfejlesztési team által kidolgozott elégedettséget mérő dokumentumok eredményei jelzik a szülők elégedettségét. Nagyon jónak tartják az egészséges életmódra, sportra való nevelést.

2011-től óvodánk tagja a Magyar Labdarúgó Szövetség által működtetett OTP-MOL Bozsik programnak. A foglalkozásokat heti 2-2 alkalommal, csoportbontásban, 2 fő óvodapedagógusunk tartja. Elhivatott óvodapedagógusok, akik önképzéssel, szakirodalmak tanulmányozásával készülnek fel erre a speciális mozgásfejlesztésre.

Építünk a meglévő értékekre, hagyományokra. A meghatározott értékrendet érzelmekkel motiváltan, elhivatottan és pozitív erkölcsi mintát szolgáltatva közvetítjük a gyermekek érdekeinek mindenek feletti képviseletének figyelembe vételével.

„A tehetség olyan, mint sportolónál az erő. Sokféle adottsága lehet az embernek, mégsem lesz senkiből világbajnok pusztán azért, mert magasnak, erősnek, gyorsnak született. A munka teszi a sportolót, a művészt pedig a munka, a technika, a szorgalom. Bármilyen okosnak születik is valaki, az csak útravaló. Akkor tudod felhasználni, ha előbb jó fegyvert kovácsolsz a gondolataidból.”
Carlos Ruiz Zafón

Kővári Tiborné és Miskó Tünde , óvodapedagógusok írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-03-28

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Kooperatív mozgásos játékok

Kooperatív mozgásos játékok

Az emberek egymással játszanak, nem egymás ellen. Azért játszanak, hogy a kihívásokat küzdjék le, nem pedig egymást és mindez úgy történik meg, hogy egyszerűen élvezik a játék nyújtotta élményt.
Óvodánkban pár éve a kooperatív tanulási formát is alkalmazzuk. A hatékonyság érdekében összeállítottunk egy mozgásos játékgyűjteményt.

bővebben
Ovi-foci a kaposvári Petőfi Sándor Óvodában – 1. rész

Ovi-foci a kaposvári Petőfi Sándor Óvodában – 1. rész

Óvodánk 1974-ben létesült városi, lakótelepi óvodaként. Elhelyezkedésünk, valamint a társadalmi kihívások inspiráltak bennünket, hogy aktívan, elhivatottan tevékenykedjünk a mozgásfejlesztés területén. Nevelőtestületünk 1992-ben előzetes tanulmányok, eredményvizsgálatok, a szülők igényei és a gyermekek mozgásfejlettségének figyelembevételével innovatív pedagógiai munkába kezdett.

bővebben