Óvodakötelezettség 3 éves kortól

Nemzeti Erőforrás Minisztérium állásfoglalása a tankötelezettséggel kapcsolatos szabályokról – Óvodai neveléssel kapcsolatos rész

A tankötelezettség fogalma szorosan értelmezve az iskolához kapcsolódik, de mivel óvodai nevelésben is kötelező részt venni egy bizonyos életkortól, érdemes az óvodai nevelés kezdetét is e téma keretében tárgyalni.

A 2014. szeptember 1-jétől hat{lyos 8.§ (2) bekezdés két szempontból hoz lényeges változást:

  • Hároméves kortól teszi kötelezővé az óvodát.
  • A harmadik életév betöltésének határidejét augusztus 31-ére teszi.

Ez tehát azt jelenti, hogy az új szabály elsőként azokra vonatkozik majd 2014. szeptember 1-jétől, akik 2011. szeptember 1-je előtt születtek.

A fent említett bekezdés lehetőséget ad arra, hogy a gyermek az ötödik életév betöltéséig felmentést kapjon az óvodába járás alól, ha családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete ezt indokolja. Az engedélyt a jegyző (egyházi és magánintézmény esetében a fenntartó) adhatja a szülő kérésére, a védőnő és az óvodavezető véleménye alapján. Ez logikusan azt jelenti, hogy a felmentés kérvényezésére az óvodába való jelentkezés után kerülhet sor.

A 8.§ (1) bekezdés alapján arra is lehetőség van, hogy a harmadik életév betöltése előtt kezdjen valaki óvodába járni, ennek feltétele, hogy az óvoda az összes óvodai nevelésre kötelezett felvétele után még rendelkezzen szabad férőhellyel, illetve hogy a gyermek fél éven belül betöltse harmadik életévét.

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-10-27

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!