Sportválasztó – az Enneagram-típusok szerint

sportválasztó enneagram

Amikor még csak várjuk a gyermekünket, gyakran elképzeljük, milyen is lesz. Általában talpraesett, mérsékelten vagány, és persze okos, intelligens gyerkőcről álmodunk, olyanról, akit nemcsak a társai, de a felnőttek is szeretnek, na, meg az öreg nénik, akiknek átadja a helyét a buszon. Arányos testalkatú, mozgékony, olyan, aki imád sportolni (és persze sosem sérül meg), tehetséges, ügyes, és könnyen tanul. Látjuk a dobogó tetején, éremmel a nyakában, de persze a gyerekkorát sem szeretnénk elvenni napi 8 órás edzésekkel ? mégis magától értetődően a gyerekünk világklasszis lesz.  De mi a helyzet az odavezető úttal?

Megszületik a Kismanó, és elindul a láthatatlan gépezet, amely a szuper-mamitól elvárja, hogy a kicsit zenés-verses-csörgődobos foglalkozásra, ősi ritmusérzéket aktiváló néptánc-oktatásra, babaúszásra, élmény- alapú dzsesszbalettre, babajógára és finom motorikus mozgást fejlesztő ingyombingyom- táliber foglalkozásokra hordja.

Elkezdődik a játszótéri szuper-mami verseny: ki, milyen, sosem hallott, ám annál hatásosabb bébiprogramra íratja be a Manóját, aki egyébként vígan püföli egy törött homokozólapáttal a többiek fejét ? ingyen és bérmentve önvédelmi sport gyanánt.

Az, hogy mikor és mit kezdjen sportolni a gyerekünk, függ a testi, szellemi és pszichikai érettségétől. A játékszabályokat kb. 9 éves koruk körül képesek 100%-ban megérteni. Ugyanakkor gyermekünk karaktere is nagyban befolyásolja azt, hogy milyen sportágban szerezhet pozitív élményeket, életre szóló sikereket. (Azt, hogy mely karakterhez tartoztok, megtudhatod a portál Enneagram rovatában található 3 részes tesztből!)

Egyes karakter

Egyes gyermekünk folyamatosan kiemelkedő teljesítmény elérésre törekszik. Lelkiismeretes, megbízható és keményen dolgozik. Ő az, aki inkább összeesik a pályán, de nem hagyja abba az edzést. Magas szintű a monotonitástűrése, a nagy ismétlésszámú gyakorlatokat is jól bírja. Erős szabálytudattal és igazságérzettel rendelkezik, ő az abszolút fair play játékos.
Szereti a nagy önfegyelmet vagy szigorú rituálékat igénylő sportokat (karate, balett). Ha olyan sportot választ, amelynek összetett a szabályrendszere (pl. foci, kosárlabda), akkor feltétlenül írasd be mellette egy lazább, kreatívabb, nagyobb szabadságot biztosító csoportba (festészet, túrázás, filmszakkör), ahol képes lesz ?felengedni?. Azt is tudnunk kell, hogy Egyes gyermekünk nehezen dolgozik csapatban, hiszen még magát sem tartja elég tökéletesnek, nemhogy a többieket, így pl. nem adja ki a kezéből a labdát, hanem megküzd négy védővel is egyszerre ? még akkor is, ha ez nem célravezető. Ha valóban jó edzőt találsz mellé, aki a világ ?tökéletlenebbik? felét is megmutatja neki és elfogadtatja vele, hogy hibázni nem bűn, akkor olyan Egyes sportoló válhat a Manódból, aki valóban élvezi is, amit csinál.

Kettes karakter

Kettes gyermekünk érzékeny és mindennél jobban szereti, ha társaságban lehet. Hihetetlen teljesítményekre képes mások szeretetéért – ha például egy stadionnyi ember drukkol neki. Számára olyan csapatsport a legmegfelelőbb, ahol szó szerint ?segítheti? a többiek munkáját. Így nem biztos, hogy csatárnak áll, de védőnek kiváló lesz. Ne lepődjünk meg viszont azon sem, hogy amikor az ellenfél játékosa fájdalomtól eltorzult arccal fetreng a pályán, akkor szolgálatkész Kettesünk siet először a segítségére, kötszert és hűsítő spray-t varázsolva elő a zsebéből. A legtöbb Kettes gyermek extrovertált, és szeret jó fényben feltűnni ? a csapat győzelméért foggal-körömmel küzd, ugyanakkor a szabályokat nem tartja be mindenáron (hátha egy kis hízelgéssel el lehet intézni mindent).
Lányok esetében javasoljuk a csoportos tánc minden formáját (különösen, ha rendszeres fellépésekkel párosul), fiúknál a labdajátékokat. Ugyanakkor a Kettes hihetetlenül gyorsan alakít ki bensőséges viszonyt az állatokkal is, ha tehetjük, vigyük el lovagolni!

Hármas karakter

A Hármas gyermek rögtön felismeri, hogy az adott közegben ki számít sikeresnek, kit tartanak a többiek menőnek, jópofának, és mi az elismerés kulcsa. Így nagy erőbedobással ? azért, hogy ő legyen a legtutibb – még olyan területeken is képes sikert elérni, amelyekhez egyáltalán nincs tehetsége. Ha pl. az iskolában a kosárlabda a menő sport, és a kosármeccseken sivalkodik az összes lány, akkor a Hármas fiunk biztosan az év centerévé növi ki magát (még akkor is, ha pl. madáretető összeszerelésben ezerszer profibb lenne).
Ezzel összhangban a Hármasnak fontos, hogy olyan sportágban működjön, ami az ő környezetében a tömegek számára kevésbé elérhető, viszont népes szurkolótábort és rajongói kört vonz (pl. tenisz, hoki). Szereti a sporttal járó látványelemeket (boldogan vonszolja keresztül a városon a márkás hokiütőjét, hogy jól látható legyen, milyen menő sportot űz). A Hármas gyermeket a teljesítmény- kényszer hajtja, úgy érzi, csak akkor szeretik és ismerik el, ha kimagasló eredményeket ér el. Ugyanakkor annak is tanúi lehetünk, hogyha valamiben mégsem tud első lenni, akkor könnyedén ?ejti? az adott sportágat és vált.

Négyes karakter

Az erős drámai érzékkel megáldott, érzékeny és romantikus lelkületű Négyesünket nehéz rávenni a rendszeres sportra, hiszen cselekedeteit nagymértékben a pillanatnyi lelkiállapota befolyásolja. A durva, zajos és extrém sportokat elutasítja, kifejezetten a művészi sportágakban talál csak magára, ahol maga a mozgás az ? saját lényét tükrözi (balett, művészi-kreatív tánc, jégtánc, ritmikus sportgimnasztika, szinkronúszás). Szereti, ha a sport szépséget és kifinomultságot mutat, és nem látszik rajta az izzadtság-szagú küzdés.
A Négyesek az olyan sportokat kedvelik, ahol megnyilvánulhat egyediségük (pl. koreográfia, öltözék), a mástól való különbözőségük. Hihetetlen mennyiségű figyelmet és szeretetet igényelnek az edzőjükt?l, és néha nehéz őket rávenni az edzés monotonabb, ?begyakorlósabb? részére. A nyitottabbak szeretnek versengeni, szívesen megmutatják magukat a közönségnek.

Ötös karakter

Ötös gyermekünket általában hidegen hagyják a társadalmi normák és a médiában reklámozott aktuális szupersportok. Miután messze elkerülik a nyilvánosságot, többnyire félszegek, rosszul érzik magukat zajos közegben és zavarba jönnek, ha mások figyelik ?ket, nyilván nem választják a strandröplabdát egy szál fürdőgatyóban. Sokkal jobban viselik, ha valakivel kettesben vannak ? így lesznek például zseniális sakkozók vagy asztali-teniszezők.
Mivel a köztudat eléggé extrovertált párti, ezért a többnyire befelé forduló kis Ötösök nehezen találják a helyüket látvány sportokban. Fogadjuk el, hogy ők sokkal inkább megfigyelni szeretik a sportágakat, a fizikai törvényszerűségeket (előbb kiszámolják egy gerely röppályájából annak becsapódási helyét, mint hogy valaha is eldobjanak egyet). Az Ötösnek nincs versengési kényszere, így a tesi órai sorversenyek is megpróbáltatást jelentenek számára. Viszont ? miután szeretnek elmélyülni, természetben járni ? jó sport lehet számukra a futás, tájfutás, síelés vagy jóga. A vívásban a sisak mögé ?elbújva?, egyedül küzdve a páston, vagy egy nagyon ?agyas? sportban érhetnek el eredményeket.

Hatos karakter

Hatos gyermekünk jobban aggódik a biztonsága és a testi épsége miatt, mint a többiek, ezért ritkán (vagy csak azért, hogy ne tűnjön gyávának) próbál ki veszélyesnek tűnő sportokat (síelés). Ugyanakkor megpróbál mások kedvében járni, csak hogy elfogadják, így beszáll a kosármeccsbe (és imádkozik, hogy ne törjön el az ujja) vagy vállalja a kapus szerepét (addig sem rúgják fel a többiek véletlenül a labda helyett). Hatosunk sokat vívódik és gondolkodik, sok sportba belekezd, de csak akkor kitartó, ha állandó megerősítést kap. Szívesen pingpongozik, teniszezik és úszik (nincs baktérium a vízben???!). Szereti a rendet, a kiszámítható dolgokat, a szabályokat és a formációkat (csoporttánc, karate), jól akar teljesíteni, megpróbál megfelelni tanáraik/ edzőik elvárásainak. A Hatosok szívesen versenyeznek, leszámítva, hogy a Nagy Megmérettetés előtt órákig rókáznak az izgalomtól vagy megpróbálnak kihátrálni a versenyből.
Egy erőskezű, nyugodt és szeretetteljes edző mellett a kis Hatos biztonságban érzi magát, és bátran mer cselekedni.

Hetes karakter

Hetes manónk szeret a figyelem középpontjában lenni és minden olyan sportot imád, ami új izgalmat, színt visz az életébe. Ezzel együtt viszont kevéssé kitartó, a monotonitást nem bírja, az unalmas erőnléti edzésekről meglóg. Egyszerre több sportot is űz, de az eredménynél vagy teljesítménynél számára fontosabb a vidám csapatszellem, a szórakozás, a győzelmet követő buli. Szívesen kipróbálja az extrém sportokat is vagy ő maga kombinál össze különböző (általában szülői őszülést előidéző) sportág-elemeket, például a görkoriban való focizást. Kevésbé valószínű, hogy órákig üldögélne a sakktábla mellett, vagy kilométereket úszna a medencében, inkább a gyors reakciókat kiváltó, állandó pörgést jelentő sportokat kedveli.
Jöhet a foci vagy aerobic, a tenisz, a gördeszka, a hegyi kerékpározás ? lényeg, hogy legyen benne mindig újabb és újabb élmény.
Hagyjuk a Hetes gyermeket kibontakozni, ne nyúzzuk heti edzéstervvel, meg fogja találni a számára legjobb mozgásformát ? csak biztosítsuk számára a lehetőségeket!

Nyolcas karakter

Nyolcas gyermekünknél alapvetően fontos, hogy a benne felgyülemlő agressziót levezesse a sport segítségével. Üssön (tenisz, squash, hoki), rúgjon (foci, kick-box), tanulja meg a benne tomboló feszültséget és erőt kontrollálni (keleti küzdő sportok), és élje ki szélsőséges stílusát (ha bevállaljuk, menjünk vele raftingolni)! Egy Nyolcasnál abszolút kulcs-elem az edző személye, akire fel tud nézni az eredményei, az ereje, a határozottsága és az esze miatt.
Az edzőnek tudnia kell, hogy csapatsportban a Nyolcas vezető szerepre tör és a pályán (és azon kívül is) hajlamos megtorolni az őt ért sérelmeket. Fenti sportágakon túl hihetetlen ?nyugtató? lehet a Nyolcas gyermek életében a lovas sport, az állattal való együtt-dolgozás, az arról való gondoskodás.

Kilences karakter

Kilencesünk sokszor alacsonyabb fordulatszámon pörög, mint a többi gyerek, szívesen lustálkodik, számítógépezik ? esetleg meccset néz a többiekkel. Mivel a versenyek konfliktusokkal járnak, ezért a Kilences egyáltalán nincs oda azért, hogy saját maga is meccseket vívjon vagy küzdjön az első helyért. Szívesen sportol bármit ? a maga kényelmes módján.
A Kilencesek nagy természetimádók, ezért a tájfutás vagy hegyi biciklizés megfelelő sport lehet számukra. Szívesen maradnak a színfalak mögött, így nem a zajos csapatsportok, inkább a kényelmes, társaságban végezhető, de bármikor abbahagyható tevékenységek érdeklik, amelyek közben lehet morfondírozni.
Ilyen lehet az úszás, a kajakozás, laza teniszmeccs, egy kis strandröplabda a homokos vízparton. A Kilences gyerek szereti az érzéki örömöket, a sütkérezést a napon, az alvást, az evést ? és a kellemes, jó társaságban végzett komótos mozgást. A legjobb, ha Te viszed magaddal sportolni, mert a jó példa láttán és a tiszta cél érdekében nagy elánnal képes küzdeni.

Cikkemet hadd zárjam Skaliczki doktor jó tanácsával: ?Bármilyen sportot is választunk, a legfontosabb, hogy a gyermek élvezettel járjon az edzésekre, és ne a mi unszolásunkra tegye. Ha maga választ, bízzunk benne, hogy jól döntött. Ne erőltessük rá saját elképzeléseinket, soha meg nem valósított álmainkat!
Vigyük el a kicsit családi sportnapra, teremtsük meg a lehetőséget, hogy minél több mozgásformát megismerjen, és támogassuk, ha eljött az idő a választásra.
Legyünk türelmesek, akkor is, ha a többedik sport kipróbálása után sem találta meg az igazit.
Ha nem tetszik neki egy sportág, próbáljuk kideríteni az okokat, hiszen az is előfordulhat, hogy csak a társaságban nem találja a helyét! Szánjunk néhány hónapot egy sportra, hogy megszokja, és ha semmiképp sem akar járni, ne forszírozzuk. Hetente azonban kétszer-háromszor egy óra mozgás – a gyermek igényének megfelelően – feltétlenül szükséges az energiák levezetéséhez!?

Ha még nem tudod, melyik karaktertípushoz tartozik gyermeked, töltsd ki a tesztet portálunkon>>

Besnyi Erika, Enneagram szakértő, tréner, coach írása 

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. nyári (IV. évf. 2. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-10-09. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!