Nem olyan ördöngősség az elkészítése, a látvány viszont szemet gyönyörködtető.
Mézeskalács tésztájának elkészítése:
- keverjünk el 10 dkg olvasztott vajat 4 ek. mézzel
- együnk turmixba: 4 egész tojást, 20 dkg cukrot, 1/2 zacskó mézes f?szerkeveréket és habosítsuk 3-4 percig
- közben tegyünk egy nagy tálba 60 dkg lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát megpezsdítve és egy csipetnyi sót
- rakjuk hozzá az előzőeket és 5-10 perc alatt gyúrjuk készre
- pihentessük egy óráig, majd nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra
Mézeskalács házikó elkészítése:
- A kinyújtott tésztából vágjuk ki a ház oldalait:
4 ugyanakkora téglalap a ház két oldalának és tetejének,
egy nagyobb téglalap az alapnak,
2 ugyanakkor rész a ház első és hátsó falának (ez utóbbi a képen látható rész is egyben, egy négyzetből és egy háromszög rész együtteséből áll) - Sütőpapírra fektetve süssük ki a fenti részeket 7-8 perc alatt.
- Tojásfehérjét keverjünk össze a porcukorral. Ennek a masszának a segítségével rögzítsük egymáshoz a falakat, majd a legvégén kenjük be a tetejét, és színes cukrokkal szórjuk meg.
Sulyok Ágnes írása