Nem olyan ördöngősség az elkészítése, a látvány viszont szemet gyönyörködtető.

Mézeskalács tésztájának elkészítése:

  • keverjünk el 10 dkg olvasztott vajat 4 ek. mézzel
  • együnk turmixba: 4 egész tojást, 20 dkg cukrot, 1/2 zacskó mézes fûszerkeveréket és habosítsuk 3-4 percig
  • közben tegyünk egy nagy tálba 60 dkg lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát megpezsdítve és egy csipetnyi sót
  • rakjuk hozzá az előzőeket és 5-10 perc alatt gyúrjuk készre
  • pihentessük egy óráig, majd nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra

mézeskalács házikóMézeskalács házikó elkészítése:

  1. A kinyújtott tésztából vágjuk ki a ház oldalait:
    4 ugyanakkora téglalap a ház két oldalának és tetejének,
    egy nagyobb téglalap az alapnak,
    2 ugyanakkor rész a ház első és hátsó falának (ez utóbbi a képen látható rész is egyben, egy négyzetből és egy háromszög rész együtteséből áll)
  2. Sütőpapírra fektetve süssük ki a fenti részeket 7-8 perc alatt.
  3. Tojásfehérjét keverjünk össze a porcukorral. Ennek a masszának a segítségével rögzítsük egymáshoz a falakat, majd a legvégén kenjük be a tetejét, és színes cukrokkal szórjuk meg.

Sulyok Ágnes írása