Tankötelesség és iskolaérettség

Törvényi szabályozás szerint az a gyermek, aki 6. életévét május 31-ig betölti, az adott évben tankötelessé válik. A tankötelesség azonban nem azonos az iskolaérettség fogalmával.

Akik május 31-ig betöltik 6. évüket?

Amennyiben gyermekünk az idén tankötelessé válik (vagyis május 31-ig betölti 6. életévét), de az iskolára még nem érett, az iskolakezdést egy évvel kitolhatjuk. Egyszerű az eset akkor, ha mind a szülők, mind az óvoda úgy gondolja, hogy a gyermek fejlődése szempontjából hasznosabb egy évet halasztani, és még egy óvodában maradni. Azonban ilyenkor is gondolnunk kell arra, hogy az iskolai beiratkozásra kijelölt napokon a lakhely szerinti illetékes iskolát felkeressük, és az óvoda által kiállított igazolást részükre átadjuk. Ez azért fontos, mert a tanköteles gyerekek már bekerülnek az iskola adminisztrációjába, amelyben a tanévhalasztást a szülői bejelentés alapján tudják regisztrálni. (A körzeti iskola beiratkozási napjairól az iskolában tájékozódhatunk!)

Az iskolaérettség kérdése akkor kerül a középpontban, ha mi magunk esetleg bizonytalanok vagyunk ebben a kérdésben, illetve ha az óvónők velünk eltérő véleményen vannak.

Mielőtt döntést hozunk az iskolába menetelről, először gyermekünk óvónőivel beszéljünk. Ők azok, akik az elmúlt években napról-napra nyomon kísérték gyermekünk fejlődését, és akik már sok-sok gyereket bocsátottak iskolába. Amennyiben eltérő véleményen vagyunk, akkor keressük fel a lakóhelyünk szerint illetékes nevelés tanácsadót, akik felmérik gyermekünk iskolaérettségét. A felmérés eredménye azonban továbbra is csak tájékoztató jellegű, mert a végső döntést ? a fentiek ismeretében ? a szülőnek kell meghozni.

A nyári és őszi gyerekek

Amennyiben gyermekünk nyári születésű, vagyis 6. életévét június 1. és augusztus 31. között tölti be, lehetőségünk van őt is iskolába küldeni, ehhez azonban szakértői javaslat kell, amit szintén a nevelési tanácsadó állít ki.

A törvény a fenti lehetőséget engedélyezi azon gyermekek számára is, akik december 31-ig töltik be 6. életévüket, azonban az esetükben ne feledjük el, hogy ők olyan osztályba fognak kerülni, ahol szinten a gyerekek átlagosan 1,5 évvel idősebbek lesznek?

A pontos törvényi szöveg

(2) A gyermek, ha eléri az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, legkorábban abban a naptári évben, amelyben a hatodik, legkésőbb amelyben a nyolcadik életévét betölti, tankötelessé válik. A gyermek, ha az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérte, abban a naptári évben, amelyben a hatodik életévét május 31. napjáig betölti, megkezdi a tankötelezettség teljesítését. A szülő kérelmére a gyermek megkezdheti a tankötelezettség teljesítését akkor is, ha a hatodik életévét december 31. napjáig tölti be. A tankötelezettség kezdete annál a gyermeknél eshet a nyolcadik életévre, aki augusztus 31. utáni időpontban született. A tankötelezettség teljesítése a tanév első tanítási napján kezdődik.?

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 6§ (1) és (2) bekezdése

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. tavaszi (IV.évf. 1.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-02-26. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

játéktárCikkajánló

Csatlakozz Te is!

További írások, amik érdekelhetnek!