Hazánk Dunamenti homokdűnéinek őshonos cserjéje a rendkívül magas C-vitamintartalmáról ismert homoktövis. 100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz, amely a narancsénak közel tízszerese (forrás: vital.hu). Így a homoktövis méltán vált ismét a hazai gyógyászat immunerősítő gyógynövényévé.

Ismert hatásai
A homoktövis jótékony hatásai között tartják számon a szervezet védekezőképességének erősítését, fogyasztása javasolt meghűléses, fertőző betegségekben.
A- és E-vitamin tartalma bőrvédő hatású, fogyasztása kifejezetten ajánlott száraz bőr és hajhullás panasza esetén.
Fenti tulajdonságai miatt gyógyszerek és kozmetikai készítmények kedvelt alapanyaga.

Mikor érik?
A homoktövis termése augusztus és szeptember tájékán érik be. Az első fagyok közeledtével az eredetileg fanyar termés édesebbé válik. A leszüretelt magok mélyfagyasztva tárolhatók, kiolvasztás után azonban – a magasabb vitamintartalom céljából – mielőbbi elfogyasztásuk javasolt.

Mely részei hasznosíthatók?
A homoktövis termését és levelét, valamint a magjából kinyerhető olajtartalmát használják gyógyászati célokra. A vadon élő növény gyűjtése tilos, mert védett!

Hogyan hasznosítható?
A gyümölcsöt az első fagyokig fogyaszthatjuk nyersen is, de a tél beköszöntével további felhasználási lehetőségek állnak rendelkezésünkre.
A cserje szárított leveléből teát készíthetünk, gyümölcséből pedig lekvár és ivólé nyerhető.
Meghűlés esetén a homoktövis termését mossuk meg alaposan, majd turmixoljuk össze. Az így nyert sűrítményt mézzel kikeverve fogyasszuk.
A homoktövis darált magja és héja értékes olajokat tartalmaz, amelyek szintén a szervezet ellenállóképességét fokozzák. A szárított készítmény keverhető kefírbe, müzlibe. A homoktövis-készítmények gyógyítási és megelőzési céllal is alkalmazhatók!

Mi találtunk egy lelőhelyet, ahol beszerezhető: Pető Lajosné, Jászapáti homoktövis őstermelő, 06 (57) 440-742

Lengyel Katalin, alapító szerkesztő írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. téli (IV. évf. 4.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2012-09-16.