Otthoni praktikák megfázásra

otthoni praktikák megfázásra

Mit tegyünk, ha mégis közeleg a betegség?
Ha este gyermekünk levert, vagy más jelekből sejtjük, hogy betegség környékezi, néhány házi praktikával segíthetünk rajta.  

Nem maga a láz a betegség!

Ne akarjuk azonnal csillapítani hőemelkedését, nem túl magas lázát, inkább segítsünk a szervezetnek, hogy maga győzhesse le a gondokat. Melegebben öltöztessük a kicsit, takarjuk be éjjelre alaposan, és mindenképpen aludjon meleg zokniban. Párologtathatunk illóolajakat a szobájában, és a jól bevált forró mézes kamillateát vagy vöröshagyma teát se hagyjuk ki! A fokhagyma (pl. pirítóssal) és a gyömbér is nagyszerű hatású betegségűző. Egy darabka gyömbér levét kifacsarva, mézzel összekeverve és meglangyosítva, egy kiskanálnyit adjunk a betegnek napi háromszor. Kicsit csíp, de óvodások számára már tűrhető ízű keverék. Ha a gyerkőc még olyan pici, hogy nem fogyaszthat ilyesmit, vagy nem fogadja el a csípős ízeket, segít, ha este mindkét talpát alaposan bedörzsöljük fokhagymával. Az egész szervezet megtisztul, reggelre a gyermek leheletén is érezhető lesz az illat.

Először természetes gyógymóddal

Betegség esetén mindig fontoljuk meg alternatív terápiák alkalmazását! A gyógyszerek eredményessége is véges, használatukat kiegészíthetjük sok természetes anyaggal. Az ezüstkolloid hatása hasonló az antibiotikumokhoz, mivel a kórokozók anyagcseréjét vagy szaporodását gátolva, sikerrel pusztítja azokat. Alkalmazása mellékhatásoktól mentes, csak ezüst allergia esetén tilos. Étkezés előtt fogyasztandó, a szájban kell forgatni percekig, majd lenyelni. Pontos adagolásához kérjük gyógyszerész, orvos, természetgyógyász véleményét.

Használjunk gyógynövényeket: a hársfatea antibiotikus hatása kiváló, segíthet az útifű, bodza, édeskömény, martilapu vagy kakukkfű. A légúti betegségekre ható teákat fogyasszuk étkezés után, esetleg mézzel ízesítve. A mézet a már iható hőmérsékletű teába tegyük, sose forrázzuk le! Tartsuk szem előtt, hogy minden gyógynövényre érvényes elv a kúraszerű használat, tehát egyiket se fogyasszuk folyamatosan 2 hétnél tovább! Sokszor a körülöttünk élő idős emberek hatalmas tudással rendelkeznek gyógymódok terén, és érdemes kikérni fitoterapeuta véleményét is.

Lelki háttér

Végül a betegség lélektanáról se feledkezzünk meg. Egy fárasztóbb időszak után, vagy ok nélkülinek tűnő nátha esetén nem biztos, hogy a gyerek „megint elkapott valamit”. A betegség gyakran a csemeténk helyett szól: törődjetek velem! Rohanó életünkben ritkán van alkalmunk figyelmet szentelni kizárólag neki. Ha megtehetjük, tartsuk otthon őt egy-két napra: engedjük, hogy visszahúzódjon a közösségből, öleljük át, pihentessük kezünket a hátán, fején, adjunk neki magunkból, figyeljünk csak őrá, ápolgassuk-dédelgessük. Lehet, hogy a teste kéri a törődést, de valójában a lelke szorul rá!

Frányó Zsófia, természetgyógyász. kineziológus, pedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2010-12-07

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Hogyan küzdhetjük le a közösségi náthát, avagy a hétfejű sárkány betegséget?

Hogyan küzdhetjük le a közösségi náthát, avagy a hétfejű sárkány betegséget?

Sok gyermek a közösségbe kerülés után szinte folyamatosan náthás, időnként köhög, étvágytalan, dugul az orra, rosszul alszik, nyűgös, figyelmetlen, talán kicsit rosszul is hall. Mindezek a panaszok heteken-hónapokon át tartanak, minden gyógyító tevékenység ellenére. Ezt a kórképet neveztem el Hétfejű Sárkány betegségnek.

bővebben