Hogyan küzdhetjük le a közösségi náthát, avagy a hétfejű sárkány betegséget?

nátha hétfejű sárkány betegség

„Nózi, mint minden rendes sárkánygyerek, egy fejjel született…” – kezdődik dr. Somi Ildikó sárkánymeséje, ami a gyermekek számára magyarázza el, hogyan lesz az egy egyszerű náthából „Hétfejű Sárkány betegség”…

Szülőknek szóló könyvéből megtudhatjuk, hogyan ismerhetjük fel és hogyan küzdhetünk meg a gyermekkori nátha szövődményeivel, amely az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribbá vált. Erről kérdeztük dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gége szakorvost.

A hozzám forduló szülők beszámolnak róla, hogy a gyermekük közösségbe kerülése óta szinte folyamatosan náthás, időnként köhög, étvágytalan, dugul az orra, rosszul alszik, nyűgös, figyelmetlen, talán kicsit rosszul is hall. Mindezek a panaszok heteken-hónapokon át tartanak, minden gyógyító tevékenység ellenére. Ezt a kórképet neveztem el Hétfejű Sárkány betegségnek. Az elnevezést az indokolja, hogy a náthát követően egy folyamatosan tevékenykedő betegségsorozat alakul ki, ami többnyire hét diagnózisból, azaz hét önálló betegségből áll. Az egymást követő betegségek kialakulásának sorrendje szinte törvényszerű:

 1. Nátha
 2. Arcüreggyulladás
 3. Fülkürthurut
 4. Középfülhurut
 5. Orrmandula-duzzanat
 6. Légcsőhurut
 7. Hörghurut

A Hétfejű Sárkány betegség elnevezést azért vélem találónak, mert a mesében is a sárkánynak mind a hét fejével meg kellett birkóznia a legkisebb királyfinak, hogy elnyerje a világszép királykisasszony kezét. Ezt a betegséget is akkor lehet végérvényesen leküzdeni, ha a szövődmények közül mindet felismerjük és le is tudjuk küzdeni.

A nátha elhúzódása jelzi, hogy ez a folyamat elindult, és egyre nő, mint a hógolyó a hegyoldalban, és a végén lavina lesz belőle. A legjobb megoldás a megelőzés, az orrhigiéne és az immunitás eszközeivel. Ez a nátha kezdetén még valóban lehetséges, amikor még csak kicsit náthás a nózi, és akkor még csak egyfejű a sárkány. A szövődményes nátha gyógyítása ugyanis sokkal nehezebb, mint a megelőzése.

A budapesti Orvostudományi Egyetemen, a legendás Tűzoltó utcai Gyermekklinikán több mint 20 évvel ezelőtt egy orvosi iskola szerveződött Dr. Miriszlai Ernő gyermek fül-orr-gégész professzor vezetésével, ennek a betegségnek a gyógyítására és megelőzésére. Ott született meg az orrhigiéne fogalma, és a hozzá tartozó eszközök is, amit a szülők kezébe adtunk. Miriszlai professzor úr találmánya a porszívós orrszívó, ami korszakalkotó ötlet volt a kórokozókkal teli orrváladék eltávolítására mindazon gyermekeknek, akik még nem tudják hatékonyan kifújni az orrukat. Ezt követően együtt fejlesztettük ki azt a kombinált orrszprét, ami hosszú ideig használható az orrdugulás és az orrváladékozás ellen. A középfülgyulladás szövődményeinek megelőzésére és kezelésére hoztuk létre a fülmelegítő gyógysapkát, mely mindkét fület egyidejűleg és hatékonyan melegen tartja. Javítja a középfül szellőzését, és a hasító fülfájdalmat csillapítja. Mindhárom termék már évek óta beszerezhető a patikákban, és kézzelfogható segítség a náthás-köhögős gyermekek szülei számára. (További információ: www.gyogysapka.hu)

Mit tehetünk szülőként a nátha és szövődményei ellen?

 • Minél korábban tanítsuk meg gyermekünket a helyes orrfújásra!
  Mindennek az alapja a helyes orrfújás: az egyik orrlyukat mindig fogjuk be, míg a másikat alaposan kifújjuk. Az orrfújást játékos módon is könnyen elsajátíthatják a gyermekek. Tegyünk egy tollpihét az asztalra, amit csukott szájjal kell arrébb fújnia.
 • Amíg gyermekünk nem tudja az orrát alaposan kifújni, használjunk bátran porszívós orrszívót, hogy a keletkező váladék miharamabb kiürülhessen!
  Az orrjáratok melegében a vírusok és baktériumok gyors szaporodásnak indulnak, amelyek az arcüregben és a füljáratokban további „sárkányfejek” kinővéséhez vezetnek. Ennek megelőzése végett fontos az orr rendszeres és alapos kifújása.
 • Szükség esetén oldjuk a váladékot!
  Amennyiben gyermekünk az alapos orrfújás után is „szörcsög”, az orrüregben rekedt váladék oldására és az orrdugulás csökkentésére használjunk orrsprét, amely nem károsítja az orrnyálkahártyát.
 • Füldugulás, kattogás
  A fül elzáródása, eldugulása, nyeléskor és ásításkor a fül kattogása a fülkürt hurutos állapotát jelzik. Az orrfújás és orrspray használata mellett a füleket tartsuk melegben.

 

A fenti írást Dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gégész szakorvos írta a LurkóVilág felkérésére.
A cikk a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. téli (III.évf. 3.sz.) számában jelent meg. 

 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!