Az immunrendszer erősítése homeopátiával

homeopátia megfázás ellen

A homeopátia személyre szabott gyógymód. A kialakult betegségtünetek alapján választjuk ki a megfelelő homeopátiás szer.

Megelőzés

Ha megelőzésről beszélünk, akkor két, egymást kiegészítő, de egymástól függetlenül is alkalmazható lehetőségünk van. Ha a páciensnek van egy kifejezetten az ő testi és lelki habitusának megfelelően kiválasztott ún. alap-szere, akkor járványos időszakban ennek időnkénti ismétlésével erősíthetjük a szervezetét. Az ismétlés gyakorisága a homeopátiás szer potenciájától függ. E tekintetben hasznos lehet homeopátiás orvos tanácsa szerint eljárni. Ilyen alap-szert akkor választunk, ha valaki ismétlődően vagy elhúzódóan betegeskedik, tehát betegsége krónikussá válik.
Ezt a szert egészíthetjük ki az alábbi terápiákkal, ill. azokat önállóan is alkalmazhatjuk.

Az alább felsorolt homeopátiás készítmények adása nem személyre szabott, hanem a gyakorlatban már jól bevált indikációk alapján adjuk őket. Ezek a homeopátiás gyógyszerek részint a megelőzést szolgálják, részint már kialakult lázas, hurutos betegségben is hatásosak.

Echinacea (Kasvirág)

Azon kevés homeopátiás szer közé tartozik, melynek gyógynövényként és homeopátiás szerként való alkalmazási területe azonos.
Az őszi-téli időszakban megelőzésként kúraszerű alkalmazását szoktuk ajánlani méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságai miatt. Hatása a legkedvezőbb alacsony potenciában (D3-D4-es hígításban) adva, naponta egy alkalommal 5 golyócska 2-3 héten át. (Gyermekek egyszeri adagja annyi golyó ahány éves, de maximum 5 golyó. Ez az alábbi szerek esetében is érvényes). Már kialakult tünetek esetén is adható: a páciens gyengének és fáradtnak, lelassultnak érzi magát, szédülésről is panaszkodhat.
Ilyenkor napi 2-3×5 golyócska az adag, nem tovább, mint maximum 7 napig. A tünetek enyhülésével az adás gyakorisága csökkentendő. Ha kialakult betegség esetén szedve 2-3 nap után nincs javulás, kérje homeopátiás orvos tanácsát.

Vincetoxicum (Vadpaprika)

Megelőzésként adható influenzás időszakban vagy egyéb lázas-hurutos, leggyakrabban vírusok okozta betegségek ellen. D6-os hígításban napi 1-2×5 golyócskát adunk 2-3 héten át. Már kialakult tünetek esetén is adható. A páciens gyengeségről, ólmos fáradtságról, szédülésről, kábaságról, nyomó jellegű fejfájásról, csont- és izületi fájdalmakról panaszkodik. Kezdetben szárazon, később hurutosan köhöghet. Ilyenkor napi 3-4×5 golyócska adandó, maximum 5-6 napig. A tünetek enyhülésével az adás gyakorisága csökkentendő. Ha kialakult betegség esetén szedve 2-3 nap után nincs javulás, kérje homeopátiás orvos tanácsát.

Influenzinum (influenza vírus törzsekből készül).

Fokozza a szervezet influenzával szembeni ellenálló képességét. Szedését megelőzésként kifejezetten influenzás időszakban szoktuk ajánlani. Kivédi az influenzás megbetegedést vagy, ha az mégis kialakul, akkor annak lefolyását enyhébbé, rövidebbé teszi. C30 vagy D30-as potenciában 3-5 héten át adjuk. Az első héten heti 2-3×5 golyócska, a továbbiakban heti 1-2 x5 golyócska adagolásban.

Oscillococcinum (néma kacsa mája, szíve)

Fokozza a szervezet vírusok okozta lázashurutos betegségekkel szembeni ellenálló képességét. 200K potenciában kerül forgalomba, adagolási útmutatóval.

Bármely kérdésével forduljon bizalommal a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület orvosaihoz.

dr. Kürti Katalin, gyermekgyógyász-homeopata írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. téli (III. évf. 3. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-08-23.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Hogyan küzdhetjük le a közösségi náthát, avagy a hétfejű sárkány betegséget?

Hogyan küzdhetjük le a közösségi náthát, avagy a hétfejű sárkány betegséget?

Sok gyermek a közösségbe kerülés után szinte folyamatosan náthás, időnként köhög, étvágytalan, dugul az orra, rosszul alszik, nyűgös, figyelmetlen, talán kicsit rosszul is hall. Mindezek a panaszok heteken-hónapokon át tartanak, minden gyógyító tevékenység ellenére. Ezt a kórképet neveztem el Hétfejű Sárkány betegségnek.

bővebben