Húsvét

Karácsony után talán második olyan nagy ünnep a Húsvét, mely minden kisgyermekhez a legközelebb áll. Az ajkai Katica Óvoda Pillangó csoportosai a tavalyi évben is, és idén is érdekes témákkal kezdték meg az ünnepi ráhangolódást.

Legelőször is ellátogattunk a Devecseri Húsüzembe, ahol a gyerekek megfigyelték a húsvéti sonka útját, majd bejárták az egész üzemet. Kis köpenyekbe öltözve sorra végignéztük a látnivalókat, megtekintettük a szalámik szigetét, a virslik útját , a sonkák birodalmát , majd a nap csúcspontja következett, mert meg is kóstolhattuk a finomabbnál finomabb termékeket. A finom reggeli elfogyasztása után tovább folytattuk utunkat az Eszterházy család által épített gyönyörű kastélykönyvtárba. A könyvtár megtekintése után Anna néni húsvéti játékokkal, vetélkedőkkel várta a gyerekeket.
A hét folyamán a gyermekek érdekes technikákkal ábrázolták a húsvéti tojásokat. Borotvahabbal festett tojást készítettek, főtt tojás héjával díszített- ragasztott nyulak készültek el, és mindenki saját maga készítette el húsvéti ajándéktasakját. Locsolóverseket tanultak a fiúk, komatálaztak a lányok.
mozgásos tevékenységek sem maradhattak ki. Volt itt tojás gurítás, tojás seprés, szlalomozás főtt tojással, víz hordás, répa evő verseny. Természetesen a jutalmazás sem maradt el, Húsvéti királyt és királynét választottunk. Aznap ők kérhették a mesét, kívánságaik teljesültek.

A következő napon a családokat vártuk egy kis Húsvéti szöszmötölésre. Mindjárt egy meglepetés is fogadta a gyermekeket. A szülők előadták Zelk Zoltán: Három nyúl című meséjét.
A szülők partnerek voltak, és mindenki szívesen fogadta az ötletet. Izgalommal készültek a nagy napra, egy kicsit most ők is újra gyerekek lehettek. A mese dramatizálása után próbáltunk olyan tevékenységeket választani, ahol mind a szülő , mind a gyermek részese lehet a közös alkotásnak. Készültek nyulacskák, kis csibék, bárányok. A közös munka, a közös alkotás még jobban segített a családoknak, hogy ráhangolódjanak az ünnepre. A hagyományos tojásfestést is kipróbálhatták kicsik és nagyok egyaránt. Tojást festettünk hagyma lében, és megismerkedhettek a berzselés technikájával. Aztán megérkezett a nap legnagyobb meglepetése, a Húsvéti nyuszi, igaz, a 2013-as évi nagy hóban elkelt neki a segítség… Lehetett simogatni, etetni és természetesen nem érkezett üres kézzel a gyerekek által díszített kis zsákokat megrakta ajándékkal.
Ezúton szeretnék megköszönni a szülők segítségét, közreműködésüket az aktív részvételüket a csoport életében!

 

Kovácsné Marton Lívia, óvodapedagógus írása
A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2013-04-11

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Közeleg a Húsvét!

Közeleg a Húsvét!

Közeleg a Húsvét, így óvodánkban is lázas készülődés folyik a 3 csoportban. Óvodai Pedagógiai Programunkban nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek és a hagyományok. Másik terület melyet kiemelten kezelünk az az ábrázoló tevékenységek. Minden óvó néni igyekszik többféle technikával megközelíteni ezeket a tevékenységeket, a gyerekek életkori sajátosságaira építeni a megvalósításnál.

bővebben