Húsvét

Közeleg a Húsvét, így óvodánkban is lázas készülődés folyik a 3 csoportban. Óvodai Pedagógiai Programunkban nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek és a hagyományok. Másik terület melyet kiemelten kezelünk az az ábrázoló tevékenységek. Minden óvó néni igyekszik többféle technikával megközelíteni ezeket a tevékenységeket, a gyerekek életkori sajátosságaira építeni a megvalósításnál.

Motiválhatóságot, természetes kíváncsiság felkeltését, a cselekvésekbe ágyazott játékos ismeretszerzést mindig szem előtt tartjuk. Fontosnak érezzük, hogy egy adott témát többféle technikával, több érzékszervre hatottan járjanak körül, ezáltal segítve a bevésést.

differenciálás módszerével, az egyéni bánásmóddal egyszerre több korcsoport dolgozhat együtt, segíteni tudjuk a lassabban érőket, akik nem rendelkeznek még kellő jártassággal bizonyos technikákban, azok is sikerélményhez tudnak jutni ezeknek a módszereknek a segítségével. Ezek a foglalkozások akkor lesznek igazán hatékonyak, ha a gyerekek örömmel vesznek benne részt és mindenki megtalálja a képességének legjobban megfelelő technikát.

A beküldött munkák vegyes csoportokban készültek, mint látható a sokszínűség jellemzi őket:

  • festés: felület a kisebbnek és minta festése a nagyobbaknak,
  • kollázs merített papírból,
  • mozaik technika tojáshéjból,
  • tojástartó többféle papírtechnikával,
  • origami nyuszi,
  • szivacsnyomdázás a festett nyuszi mellett,
  • kézlenyomat kivágásával nyuszik színezése,
  • dekupázs tojás.

Mivel a tehetséggondozást szívügyünknek érezzük, így jó példák erre a varrás új technikája és a természetes anyagok felhasználásával készült tojástartó.

A népi hagyományok őrzését, magyarság tudatunk erősítését mindig ápoljuk. A húsvét is egy ilyen alkalom, jelen esetben pl. a mi csoportunkban a Madárkában a kék tojásokat ősi módszerrel lila káposztával színeztük. Közben meg tudtuk beszélni, hogy régen amikor nem volt még bolti festék, a növényekkel színezték a tojásokat. Tavaly hagymahéjjal festettünk barnára.

A mai napon még nagy feladat vár ránk: csokitojások begyűjtése az udvaron és a várva várt locsolkodás!

A gyerekekkel való foglalkozás mellet ügyelünk környezetünk aktuális dekorálására, mely szintén a gyerekekhez igyekszik közelíteni, barátságos, hangulatos óvodát szeretünk kialakítani, ahová a gyerekek és a felnőttek (szülők, vendégek, dolgozók) is szívesen térnek be!

Lénártné Ungi Ildikó, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2014-04-17

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Szabad-e locsolni?

Szabad-e locsolni?

Ma délelőtt a locsolkodást is eljátszottuk Óvodánkba. Hagyomány már nálunk, hogy minden csoportban készülnek a fiúk egy nagyon szép locsolóverssel és tízórai után kezdődik az ünnepi készülődés. Az asztalokat megterítik a lányok, és az előző nap elkészített sütit behozzák daduska nénivel és felsorakoznak a fiúk fogadására.

bővebben