Az éntudat kialakulásának fontos része a saját testrészeink és térbeli elhelyezkedésünk ismerete; ezt a képességet nevezzük testsémának.

A testünk tudatosulása tanult funkció, a látási és mozgási tapasztalatokra épül. Ennek ismeretével tudunk a küls? inge­rekre megfelel? testmozgással reagálni. A testünk tudatosabban reagál, ha pontosabb a testképünk. Ha egy gyermek testképe hiányos, akkor mozgásreakciói lehetnek késleltetettek, koordinálatla­nab­bak. A gyermek emiatt is lehet félén­kebb, nyugtalanabb. A testképünk kialakulását befolyásolják az érzelmek, mások rólunk alkotott vé­leménye is. Minden gyermeket hozzá kell segítenünk, hogy elégedett legyen önmagával, mert ez a jó érzelmi állapot fejlesztően hat az énképre.

Ötletek a testséma fejlesztéséhez

Tükrös játék

Állítsuk a gyermeket tükör elé. Figyeltessük meg az arcát, érzékszerveit, testrészeit. Kérjük meg, hogy mutasson rájuk, nevezze meg ?ket.

Érintés-kitatálós játék

A gyermek feküdjön a sz?nyegre és érintsük meg valahol. Nevezze meg az érintés helyét.

Rajzoló

Egy nagy csomagoló papírra fektessük a gyermeket és rajzoljuk körbe. Majd együtt rajzoljuk bele a részleteket és beszélgessünk róla.

Álomtorna

/5-6 éves kortól/
Csukd be a szemed! Álmunkban tornázni fogunk! Emeld magasba a jobb kezed! Leteheted. Emeld fel a bal lábad! Leteheted. A jobb kezeddel fogd meg a bal füled! Leteheted. Bal kezeddel fogd meg a bal térded! Elengedheted. Jobb kezed tedd a hasadra! Leteheted. A bal kezed dugd a hátad mögé! Leteheted. A jobb kezeddel fogd meg a bal bokád! Elengedheted. stb. Jó reggelt, felébredünk, kinyithatod a szemed!

 

A fenti cikket a LurkóVilág felkérésére Oláh Andrea, logopédus írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2008. nyári (II.évf. 2.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-07-19.