Adventi előkészületek az óvodában

advent szent gellért óvoda

A Szent Gellért katolikus óvodában a keresztény értékek közvetítésén túl kiemelt feladat a népha­gyományok ápolása. Az óvoda vezetője Feltserné Hegedűs Klára festette le nekünk az ünnepi – belső és külső – készülődés meghitt pillanatait.

Adventi koszorú

Nálunk, a Szent Gellért­ Óvodában is lázas készülő­dés jellemző az adventi időszakra. Már az első adventi vasárnap előtt a gyerekekkel közösen elkészítjük a koszo­rúkat, minden csoport külön-külön. Ezen a pénteken egy atya eljön hozzánk, hogy Krisztus születéséről meséljen a gyerekeknek és megáldja az adventi koszo­rúkat. Tudjuk, hogy annak minden eleme szimbolikus jelentéssel bír. Az örökzöld ágakat körbefonjuk, ez jelenti a folytonosságot, az állandó­ságot. A négy gyertya fénye jelzi, hogy hétről-hétre közeledünk Jézus felé, egyre világosabb van. Ugyanakkor a gyertya Jézust jelképezi, amely csendben elfogy másokért, önmagát feláldozva. A liturgia lila színét, a bűnbánat színét, a harmadik héten felváltja a rózsaszín, amely az örvendezésre utal, hiszen már nem kell sokat várnunk, közeleg a Megváltó eljövetele.

Adventi kalendárium

Hogy a gyerekeknek könnyebb legyen a várakozás, adventi kalendáriumot ké­szítünk, minden csoportban mást és mást. Ezekre látható néhány szemléletes példa a keretes írásban, amelye­k alapján az otthoni adventi készülődés idejére is kitalálhatunk ötleteket!

Ünnepi finomságok

Természetesen az ünnep­lés­hez a ha­gyományos ételek, a mézes sütemények is hozzátartoznak. A gye­re­kek­kel mézes finomságokat ké­szí­tünk. Együtt gyúrjuk, lapítjuk, szag­gatjuk, díszítjük a for­mákat, amit aztán ajándékba lehet adni szüleiknek, szeret­teiknek. Az ünnepi asztalt aztán a Luca-napon elültetett Luca-búza díszíti, ami kará­csonyra minden gyerek kis cserepében dúsra ki­hajt.

Betlehemes-játék

Minden csoport betlehemes-játékkal készül a IV. Gyertya­gyújtásra, mely­re vendégségbe hívjuk a szülőket, rokonokat is. Ezen kívül minden évben kiválasztunk az öt csoportból egyet, akik elmennek egy szeretetott­honba, hogy ott is eljátsszák a megtanult betlehemes-játékot, ezzel elmondha­tatlan örömet szerezve az ott élő idős, magányos embe­rek­nek. A belső készülődéshez tartoznak a kisebb- nagyobb lemondások, másoknak való segítségnyújtás, szeretetünk kifejezése.

Ahogy közeledik az ünnep, úgy öltöztetjük egyre szebb, díszesebb ruhába a lelkünket is. Ez a sok-sok apró e­se­mény, amellyel az ünnepre készülő­dünk, igazán mozgalmassá teszi advent négy hetét. A várakozás betetőzése, maga a kará­csony, Jézus születése már min­den gyermeknek a saját családjában valósul meg, hiszen egy ilyen meghitt, bensőséges ünnepet nem lehet egymás után kétszer átélni. Ezért nálunk nincs karácsonyfa-állítás, ezt meg­hagyjuk az ott­honi „an­gyal­káknak”. Ahhoz azonban mi is hozzájárulunk, hogy a ránk bízott gyermekek lelkében megszülethessen Jézus, mind­annyiunk megváltója. A mi legnagyobb örömünk, a­mikor hallgathatjuk a csi­lin­gelő gyermekhangon meg­szólaló „Mennyből az An­gyal”-t. Ez nem kapható se­melyik földi bevásárló­köz­pontban, ám e nélkül üres és sivár lenne mindannyiunk kará­csonya.

Dicsőség, mennyben az Istennek, És a földön békesség a jóakaratú embereknek…

 

Feltserné Hegedűs Klára, óvodavezető írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. téli (I.évf. 4. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2009-11-28. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Advent van, a szeretet, béke, várakozás ideje. Rohanó, félelmekkel teli világunkban felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt megnyugtató, kellemes élményt nyújtott a Balatonfüreden látható adventi fénykiállítás. A Patakparti óvoda Mazsola csoportjába járó gyermekekkel, és lelkes szülők csapatával, immár hagyománnyá vált Mazsola délutánt szerveztünk.

bővebben