pásztorjáték

A Nardini óvodánkban minden év Karácsonyán a gyerekekkel együtt pásztorjátékot tanulunk be, hogy majd előadjuk a kedves szülőknek, nagyszülőknek és ez által a gyerekek mélyebben átéljék a karácsonyi ünnep lényegét, vagyis Jézus, Isten Fia születésére való emlékezést.

óvodai karácsony

Téma: ?Karácsonyi pásztorjáték”
Óvoda: Nardini Napköziotthon
Óvónő: Lobonc Andrea – Jácinta nővér
Csoport: Szent Erzsébet
Helység: Székelyudvarhely (Erdély)

Az idei évben is készülünk, most pénteken fogjuk előadni, de arról még nem készült el a szép fénykép, ezért a tavalyi év Szent Erzsébet csoport képét mellékelem.

 

óvodai karácsony

Az ünnepek előtt adventi időben elkezdjük készíteni a szívünket a Jézussal való találkozásra, adventi koszorú gyertyagyújtása mellett imádkozunk saját szavainkkal és kérjük a Jó Istent, hogy tisztítsa a szívünket, hogy meg tudjon születni a szíveinkben Karácsonykor a kisded Jézuska. Aztán advent kalendáriumot is rakunk ki, minden nap nyitogatjuk és erényekre buzdító jócselekedettel gyakoroljuk a szeretetet egymás között a csoportban és odahaza a családban. Ha sikerül az aznapi feladatot elvégezni, amit kihúznak a gyerekek az adventi kalendáriumból, akkor egy-egy szalmaszálat rakhatnak a kis Jézus jászlába.

A pásztorjáték minden nap sorra kerül, így felelevenítjük a karácsony éjjelén történteket, a fiúk szeretettel öltöznek pásztoroknak és a három királynak, a lányok angyalkáknak, akik az örömhírt vitték, hogy Jézus megszületett. Az ajándékozás is szép dolog, mindenkinek mikor szülinapja van, hát Jézusé különösképp, hisz minden szívet fel akar melengetni. Mindenki azt viszi amilye van, a pásztorok sajtot, vajat, tejet, báránykát és a gazdagok pedig aranyat, tömjént és mirhát. Ezekről is beszélünk, hogy mi a jelentése, mire használják.

A Szent Család is ott ül középen, Mária és József is megelevenednek a kis gyermek arcokon, és csodálattal és szívbéli örömmel zengik ajkukon a szebbnél szebb karácsonyi dalokat s kis óvodásaink. A szülők öröme is nagy, látni szemükben az örömteli könnycseppeket, ami azt sugallja, hogy meghitt számukra ez a pillant, amit a pásztorjáték által nekik bemutatunk.

Jácinta nővér, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-12-10

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Advent van, a szeretet, béke, várakozás ideje. Rohanó, félelmekkel teli világunkban felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt megnyugtató, kellemes élményt nyújtott a Balatonfüreden látható adventi fénykiállítás. A Patakparti óvoda Mazsola csoportjába járó gyermekekkel, és lelkes szülők csapatával, immár hagyománnyá vált Mazsola délutánt szerveztünk.

bővebben