Adventi készülődés a Katica csoportban

advent

Advent, a karácsony előtti négy hét, a várakozás a készülődés időszaka. Az adventi koszorú négy gyertyája is ezt jelképezi. A négy gyertya a HIT, a REMÉNY a SZERETET és az ÖRÖM jelképe, amelyeknek vasárnaponkénti meggyújtása a növekvő fényt, az ünnep közeledtét jelzik.

Az óvodában mi is közösen kezdtük el a készülődést. Az ősszel gyűjtött kincsek, termések közül válogatva feldíszítettük az adventi koszorút, s a kész koszorút körbeülve meggyújtottuk az első gyertyát, s a táncoló gyertyalángnál felidéztük a már tanult énekeket, verseket. Az elkövetkező hetekben egyre több gyertyaláng égett, s mi is újabb és újabb dalokat, verseket mondogattunk.
Beszélgettünk róla, ki miért várja az ünnepet, s mivel szeretne örömöt szerezni szüleinek.
Azt is elterveztük, mivel vendégeljük meg a szülőket, testvéreket, az óvodai ünnep napján, kókuszgolyó, és mézeskalács mellett döntöttünk.

A mézeskalácsot már előre is elkészíthetjük, így azzal kezdtünk. Megvásároltuk a hozzávalókat: lisztet, cukrot, tojást, mézet, margarint, fűszereket, majd a receptet követve összeállítottuk a tésztát, egy napot pihenni hagytuk, másnap nyújtottuk ki és szaggattuk a formákat. Érdekes volt megfigyelni, ki az, aki otthonosan mozgott az alapanyagok, konyhai teendők világában, rutinosan nyújtotta, szaggatta a tésztát, s ki az, aki csak a díszítésben segédkezett. Hamarosan a sülő mézeskalácsok fahéjillata lengte be az óvodát. Az elkészült süteményeket természetesen megkóstoltuk, majd jól záródó dobozban eltettük a nagy napra.
A következő héten elsétáltunk a Nagyboldogasszony templomba, s megcsodáltuk az ott lévő betlehemet.
Az ünnep előtti napokban már sok teendő várt ránk, rendet tettünk a polcokon, kitakarítottuk a babakonyhát, igazi sürgés-forgás volt, mint az otthoni nagytakarításnál. Mikor végeztünk, feldíszítettük a termet, folyosót, fenyőágakat tettünk vázákba, s azokat is feldíszítettük a hetek során elkészült karácsonyi díszekkel, fenyőillatú karácsonyi hangulatot teremtve óvodánkban.
Elkészítettük a vendégváró kókuszgolyókat, kekszet daráltunk, gyúrtunk, gömbölygettünk, kókuszban hempergettünk.

A nagy napon a vendégeket egy kis betlehemes műsorral leptük meg, elénekeltünk sok karácsonyi dalt, bevonva a szülőket is az éneklésbe. Kis műsorunk végén almagerezdek közös elfogyasztásával jelképesen is megerősítettük összetartozásunkat.
Az este itt még nem ért véget, gyermek-szülő együttes barkácsolása következett. Mindenki választhatott a különböző tevékenységek közül, lehetett méhviasz gyertyát készíteni, szalvétával karácsonyi mécsest dekupázsolni, sógyurmából mécses tartót alkotni, papírból ablakdíszt barkácsolni.
Jó volt látni a pirosló gyermekarcokat, a buzgolkodó szülőket, s az egyre sokasodó, szebbnél-szebb műveket.

Kovácsné Czombos Zsuzsanna, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-12-03

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Advent van, a szeretet, béke, várakozás ideje. Rohanó, félelmekkel teli világunkban felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt megnyugtató, kellemes élményt nyújtott a Balatonfüreden látható adventi fénykiállítás. A Patakparti óvoda Mazsola csoportjába járó gyermekekkel, és lelkes szülők csapatával, immár hagyománnyá vált Mazsola délutánt szerveztünk.

bővebben