Adventi készülődés a KIMBI óvodában

karácsonyi készülődés

A budapesti KIMBI óvodáról kevesen tudják, hogy neve nem mozaikszó, hanem egy sárkányt jelöl, amelyet a gyerekek adtak az ovinak, már több, mint 20 éve. KIMBI, a jóságos sárkány az óvoda védelmezője, és az intézmény logójában is szerepel.

Az év végéhez közeledvén a gyermekeit védő KIMBI sárkány egy simogatható plüss állatkává szelídül, hogy átadja helyét a mindent átható, szeretetteljes karácsonyi készülődésnek. Az óvoda ünnepi köntösbe bújik, a külső-belső dekoráció az ilyenkor jellemző motívumokból építkezik, minden ragyog és a levegőt áthatja a sok gyertya, füstölő illata. Az óvodának saját jászola is van, amely az utcai bejárat mellé került. A jászolt a Szülői Szervezet tervezte és a gyermekekkel közösen készült el a Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzat kerületi pályázatára.

Az épületbe lépve már nagy a sürgés-forgás, mindenki lázasan teszi a dolgát. A kicsik éneket, verset tanulnak, mézeskalácsot sütnek, ajándékot készítenek, és persze szépítik termeiket. Azért, hogy mindenki bírja ezt a nagy szellemi és fizikai igénybevételt, az idén is megrendezik a Mikulás Kupa sportvetélkedőt. A kiválasztásra kerülő versenyszámok nagyban függenek attól, milyen idő várható, megérkezik-e addigra a hó.

Az ünnepi műsorok próbái is gőzerővel folynak már. Minden csoport elkészíti a saját programját. Az intenzív csoportban készítenek elő az iskolára, itt fokozott képességfejlesztés folyik. Ennek a csoportnak a tagjai még egy betlehemes játékot is tanulnak, amit nem csak társaiknak mutatnak be, hanem fellépnek vele az Önkormányzat által szervezett központi ünnepségen is!

Végül, de nem utolsó sorban már folynak a próbák a KIMBI Színházban, ahol az óvodapedagógusok egy általuk kitalált és koreografált mesejátékot visznek színpadra, melyben a gyermekek is kipróbálhatják színészi képességeiket.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a készülődés lázában ég az egész óvoda decemberben, és nem is lehet kétséges: december 17-ére minden készen lesz! Ezen a napon a szeretet melege fogja átjárni nem csak az óvoda épületét, hanem a Tállya utcát és a környéket is. A sok-sok gyermek tiszta szívvel, csillogó tekintettel, érdek nélkül adja át azt az örömet és szeretetet, amit megéltek a készülődés során.

Minden kis óvodásnak és családjának örömteli készülődést és áldott, békés karácsonyt kívánunk.

Tellér Adél, óvodapedagógus írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. téli (IV. évf. 4.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-12-13. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Advent van, a szeretet, béke, várakozás ideje. Rohanó, félelmekkel teli világunkban felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt megnyugtató, kellemes élményt nyújtott a Balatonfüreden látható adventi fénykiállítás. A Patakparti óvoda Mazsola csoportjába járó gyermekekkel, és lelkes szülők csapatával, immár hagyománnyá vált Mazsola délutánt szerveztünk.

bővebben