Adventi készülődés az óvodában

készülődés karácsonyra

Az óvodánkban évek óta hagyománynak számít a családokkal közös készülődés a karácsonyra.

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét, és karácsonyig tart. VII. Gergely pápa volt az, aki négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. A karácsonyi ünnepkör Advent első vasárnapjával kezdődik és Vízkereszt napjával, azaz január 6-val fejeződik be.

Az Adventi koszorú hagyományosan körformájú keretre fenyőgallyakat kötünk, melyre három lila és egy rózsaszín gyertya és szalag kerül.

adventi készülődés, óvoda

A négy hetes projekt megvalósulása során karácsonyi munka délutánra is meghívjuk a szülőket, amikor az adventi naphoz előkészítjük az anyagokat, eszközöket. A munkadélutánhoz szükséges gyűjtőmunkába, a szervezésbe is aktívan bevonjuk az óvoda valamennyi családját.

Az itt elkészített adventi koszorúval, asztali díszekkel, karácsonyfadíszekkel is díszíthetik otthonukat a közeledő ünnepre.

A tevékenységek kiválasztásánál igyekeztünk figyelembe venni a gyermekek életkori sajátosságait, érdeklődését, és fejlettségi szintjét, ezáltal fejlődjön értelmi, érzelmi, szociális- és kommunikációs képességeik.

A téli ünnepkör jeles napjaira építve tervezzük meg az ismeretanyagot, a néphagyományok felelevenítését, tiszteletben tartva a családok vallási nézeteit. Érezzék a gyerekek a család, a szeretet,a közös beszélgetések fontosságát, miért fontos a szülők, nagyszülők tisztelete, szeretete, az összetartozás érzése. Váljon természetessé érzéseik, gondolataik szabad elmondása.

Az együtt tevékenykedés során erősödjön alkotókedvük, az elkészített munka örömet okozzon, szorosabbá váljon a gyermekek, és szülők közötti kapcsolat. A szülőkkel közös tevékenységek elmélyítik, szorosabbá teszik az óvoda – család kapcsolatát.

A projekt az óvoda minden csoport részvételével történik.

adventi készülődés, óvoda

Ápoljuk kapcsolatunkat az iskolával, – meghívjuk őket az adventi készülődésre, majd Luca napkor átjönnek az iskolások ?Lucázni”, és meghívnak bennünket a Templomba a Betlehemes előadásukra. A fenyőfát a gyerekekkel közösen állítunk, és díszítünk fel.

A közös tevékenységek, mézeskalácssütés, asztali dísz, adventi koszorú, ajtó dísz, kopogtató, karácsonyfadíszek készítésével, közös énekléssel, verseléssel tesszük emlékezetessé a napot.

A három hetet meghaladó projekt a TŰZ elemeihez is kapcsolódik. A néphagyomány tudatos átörökítésére törekszünk, mert ezek nemzeti értékeink. A néphagyomány ápolása óvodáskorban különösen fontos, mert a gyermekek ugyanolyan észrevétlenül sajátítják el, mint az anyanyelvüket.

Palástiné Borsi Éva, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-19

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Adventi fénykiállításon a Mazsola csoport

Advent van, a szeretet, béke, várakozás ideje. Rohanó, félelmekkel teli világunkban felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt megnyugtató, kellemes élményt nyújtott a Balatonfüreden látható adventi fénykiállítás. A Patakparti óvoda Mazsola csoportjába járó gyermekekkel, és lelkes szülők csapatával, immár hagyománnyá vált Mazsola délutánt szerveztünk.

bővebben