Állatok világnapja a Katica csoportban

állatok világnapja az óvodában

Kovácsné Czombos Zsuzsanna, óvodapedagógus írása

Témahét keretében emlékeztünk meg az állatok világnapjáról, a Fő utcai Platánfa óvoda Katica csoportjában.

Hétfő reggel a faliújságunkon várta az első meglepetés az érkező szülőket, gyerekeket. Egy állattal kapcsolatos találós kérdést tettünk fel, amit a szülők felolvastak, s a gyerekek ügyesen megfejtettek, a megfejtést pedig bedobták a gyűjtőládába. Volt olyan kreatív kisgyerek is, aki lerajzolta a megfejtést.

Az elkövetkezendő napokban a szülők-gyerekek első pillantása már azt kereste, vajon mi lesz az új kérdés.

Az egyik találós kérdésben szereplő állatot el is készítettük. Újságpapír, meleg víz, tapétaragasztó segítségével papírmasé alapanyagot gyúrtunk, kígyókat formáztunk belőle, az októberi napocska segítségével kiszárítottuk, majd a hét végére ki is festettük.

Házi feladatként a gyermekek állatos könyveket, újságokat hoztak otthonról, s együtt keresgéltük bennük az ismert, ismeretlen állatokat.

Természetesen minden nap felidéztünk minél több állatokról szóló verset, éneket, játékot, és az alvós mesék is mind állatokról szóltak.

Az egyik kedves szülő meghívására látogatást tettünk náluk a csoporttal, ahol különféle állatokkal: kutyával, cicával, papagájjal, törpenyúllal, tyúkokkal, kacsákkal, a halastóban aranyhalakkal találkozhattunk. Bár vidéki óvoda lévén a gyerekek nagy része otthon, vagy a mamánál is tarthat valamilyen állatot, mégis volt olyan állat, amit itt láttak először, s nagy élmény volt kukoricát morzsolni, etetni a tyúkokat, kézbe fogni a nyuszit, cicát.

A hét zárásaként a napi találós kérdések helyes megfejtői között állatokhoz kapcsolódó ajándékokat sorsoltunk ki, de a héten mindenki nyertes volt, hiszen rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak.

 

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-09

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!