Terápiás kutya a Patakparti Óvodában

terápiás kutya az óvodában

Pauer Magdolna, óvodapedagógus írása

Az Állatok Világnapjához kapcsolódóan a Patakparti óvoda közel 120 óvodása látta vendégül Alízt, a terápiás belga juhászkutyát, és kiképzőjét, Kissné Laczay Ágnest.

Az óvoda dolgozói fontosnak tartják, hogy már egész kicsi korban kialakítsák, megalapozzák a gyermekek állatokhoz, környezethez való felelősségteljes viszonyát. Bár október 4-én fokozott figyelemmel fordulunk az állatok felé, akinek valóban fontosak, azok minden nap szeretettel veszik körül őket. Az óvodában higiéniai okokból kifolyólag korlátozottak a lehetőségek, a hétköznapokban mégis adódnak olyan helyzetek, amikor lehetőség nyílik a gyermekek szemléletének alakítására. Ápoltunk már több ízben sérült kismadarat, helyeztük vissza a biztonságos fészkébe. Befogadtunk városi forgalomba tévedt sündisznót, gondoskodtunk, hogy visszakerüljön természetes környezetébe. Gondozunk halakat, teknősöket. Madárbarát csoportjaink számon tartják az óvoda udvarán fellelhető fajokat. Valamennyi csoport gondoskodik télen az éhező madarakról. Tartjuk a kapcsolatot a városi ?Vahur” kutyamenhellyel, élelmiszert, takarókat, játékot gyűjtünk az árván maradt kedvenceknek.

Ezért is örültünk annak, hogy Kissné Laczay Ágnes első hívásunkra szívesen jött az óvodába, hogy megmutassa a kicsiknek, a kutya valóban az ember legjobb, leghűségesebb társa. Ámulattal tapasztaltuk, hogy milyen fegyelmezetten, türelmesen teljesítette a kutya gazdája minden kérését. Nemcsak elviselte, de élvezte a gyerekek simogatását, ölelgetését, közel másfél órán át. Megtapasztaltuk, hogyan válik a sírós, pár napja óvodás gyermek a foglalkozás végére mosolygóssá, aki kezdetben még meg sem merte érinteni a kutyát, alig fél óra elteltével már hozzábújt. A kutya valamennyi gyermekkel testközeli helyzetbe került, mindenki megérinthette, megölelhette. Különböző akadályokat, feladatokat teljesített, a gyermekek pedig utánozták. Hihetetlenül fejlesztette a figyelmüket, kitartásukat, még a legmozgékonyabb gyermekeket is lekötötte. Mosolyt csalt az arcokra, oldotta a feszültséget felnőttben, gyermekben egyaránt. ?Kimutatták, hogy önmagában már az is normalizálja az ember vérnyomását, és segíthet a stressz-szint csökkentésében, ha a kutyánkat simogatjuk.” A kutya, de más állatok közelsége is nyugtatóan hat az emberre, ebben áll többek között terápiás hatása. Alíz gazdája, egyben terápiás kiképzője pedig nagyszerűen megtalálta a hangot az óvodásokkal, egyéniségével elbűvölte őket.

Reméljük, hogy ezt a nagyszerű napot tavasszal is megismételhetjük, hiszen a gyerekeknek maradandó élményben volt részük.

Bízunk abban, hogy tettünk egy lépést, ahhoz, hogy a jövő felnőttei emberségesen, szeretettel bánjanak a környezetükben élő állatokkal, megtanulják, hogy ők is érző lények, akik mellettünk állnak jóban-rosszban.

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-10-27

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!