Meggyesi Tünde, óvodapedagógus írása

Október 4 az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe. Ekkor tartjuk az állatok világnapját. Az állatvédők ez alkalomból felhívják az emberek figyelmét a házi -és a vadon élő állatok helyzetére.

Mi is így tettünk. A Fő utcai Platánfa Óvoda Brumi és Pillangó csoportja közös délelőtti programot szervezett a város egyik civil szervezetével a Május 1 Vadásztársasággal.
Célunknak tekintjük, hogy a ránk bízott 3-7 éves gyermekekben rejlő ösztönös állatszeretetet megőrizzük, ismereteiket bővítsük.

Tudatosan választottuk a vadásztársaságot, amelynek vadászmestere; Meggyesi József első hallásra támogatta kezdeményezésünket.

Mind az Ő, mind pedig a mi elképzelésünk az is volt- túl azon, hogy az óvodás gyermekek nem mindennapi élménnyel gazdagodjanak -, hogy a mai vadászokkal, vadászattal szembeni negatív közmegítélést megcáfoljuk. Úgy gondoljuk, hogy ezt már idejekorán el kell kezdeni – mint oly sok más egyebet- ennél a fogékony korosztálynál.

Autóbusszal egy rövidebb utat tettünk meg a vadásztársaság területére. A vadászmester köszöntő szavai után elkezdődött a terep bejárás, magasles kipróbálása, távcső használata, nyomkeresés, vadetető feltöltése, kukorica törés és morzsolás, állat-totó kitöltése csapatokban.

Eközben interaktív módon kérdések, válaszok sziporkáztak mind az óvodások, mind pedig a vadász bácsi oldaláról pl. helyes viselkedés a természetben, tápláléklánc, az esetleg taszító külsejű állatok elfogadása, az állatok iránti felelősségtudat, a vadászok munkája.

A természetjárás során kellemesen elfáradt csapatunk jó étvággyal harsogtatta a hátizsákokból előkerülő almákat, felkészülve az elméleti ismereteik letesztelésére.
Az állat- totó kitöltésében- közösen az óvó nénikkel- minden csapat eredményesen szerepelt, s elismerésül emléklapot vihettünk haza óvodánk faliújságára, mely szerint csemetéink „tanúbizonyságot tettek az állatok szeretetéről, tiszteletéről”.

A kis pocakok megtöltése után érdeklődve, és örömmel hallgattuk a vadász bácsi mese mondását Zelk Zoltán: A három nyúl című verses meséjét, mely hangulati lezárása volt egy közös énekléssel záródó napnak.

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-16

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!