Alma, alma piros alma…, avagy gyümölcshét az oviban

gyümölcshét

Ősz van mindenhol, a falvakban, a városokban, kint a parkban és bent az óvodában. Ősz van az „Elvarázsolt Házikó” óvodában is. Hideg, ködös és esős az ősz, de mi mégis örülünk a gyerekekkel az ősznek. Merthogy érdekes, színes és gazdag. Érdekes, mert egyszer süt a Nap, egyszer esik az eső, színes, mert a levelek gyönyörű színekben pompáznak és gazdag, mert nagyon sok gyümölcsöt érlel: almát, szilvát, körtét, diót, szőlőt.

„Gyümölcshét” van a csoportban. Ez sok mindent magába foglal: játszunk a gyümölcsökkel, színezünk gyümölcsöt, ragasztunk gyümölcsöt, vágunk gyümölcsöt, számolunk gyümölcsöt, csoportosítunk gyümölcsöt, gyurmázunk és festünk. Ez mind nagyon szép és jó, de mit várnak vajon a mi gyerekeink, mikor a „Gyümölcshét” van?

A……….. gyümölcssaláta készítést.
Egész héten gyűjtögetjük a gyümölcsöket és számoljuk a napokat, mikor megyünk végre az ebédlőbe késsel (nem éles), köténnyel, vágódeszkával, kanalakkal, tányérokkal és egy hatalmas tálal. Ja és persze a rengeteg gyümölccsel. Itt aztán nekigyürkőzve, kidugott nyelvvel vágjuk, tépjük, szakasszuk, a gyümölcsöt, hogy minél hamarabb a tálba kerüljön és onnan majd óvó nénik végre kiosszák mindenki tányérába. Végre kész a gyümölcssaláta, eszük is ahogy fér a szánkba, hiszen megdolgoztunk érte. Hétfőn elmentünk piacra, megvásároltuk a gyümölcsöket, egész héten ismerkedtünk velük, számoltuk őket, tettük – vettük és végre eljött a pillanat mikor ehetünk is belőlük.

Mosolygós gyerekarcokkal és tele hassal zárult a gyümölcshét és a gyerekek reménykedve várják és kérdezik, hogy vajon következő héten eszünk – e még valamit?

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-10-31

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Egészségnevelés

Egészségnevelés

Adjuk meg a lehetőséget gyermekeinknek, hogy már születésüktől fogva, alakítsunk ki olyan életviteli módot az étkezés, táplálkozás és mozgás terén, amellyel az egészséges felnőttkort élhetik meg. 
Egészségnapi rendezvényünk ehhez ad a szülőknek, a gyermekeknek, vendégeknek ötleteket, jó tanácsokat és az ételbemutató során finom falatokat, és hasznos recepteket.

bővebben