egészségnap

Az egészség fogalmát az Egészségügyi Világszervezet így definiálta: „Az egészség a testi (fizikai), a szellemi (pszichikus) és a társas-társadalmi (szociális) jólét állapota, nem csupán a betegség és nyomorékság hiánya.” A definíció szerint az óvodai nevelés általános nevelési feltételei közé az alábbi egészségfejlesztő tevékenységek sorolandók:

– a testi egészség (gondozás, ápolás, edzés, mozgás-fejlesztés ),
– a lelki egészség (értelmi fejlesztés, érzelmi biztonság nyújtása) ,
– a szociális kapcsolatok harmóniája (közösségi élet, segítés stb.)
– az egészségvédő képesség fejlesztése,
– a gyermekek egészséges életmódjának, egészségvédő szokásainak kialakítása,
– az óvodapedagógusok és a nem pedagógus dolgozók viselkedésének szabályozása,
– a szülők otthoni egészségnevelő feladatai (higiénés szokások alakítása , egészségvédő példamutatás, meleg-engedékeny nevelési módszer)
– az egészségügyi szolgálattal való együttműködés ,
?Tegyünk együtt az egészséges gyermekekért”

Adjuk meg a lehetőséget gyermekeinknek, hogy már születésüktől fogva, alakítsunk ki olyan életviteli módot az étkezés, táplálkozás és mozgás terén, amellyel az egészséges felnőttkort élhetik meg.
Egészségnapi rendezvényünk ehhez ad a szülőknek, a gyermekeknek, vendégeknek ötleteket, jó tanácsokat és az ételbemutató során finom falatokat, és hasznos recepteket.
Az egészséges életmód kialakítása terén itt az óvodában a testi-lelki és a mentálhigiénés képességek fejlesztésére fektetjük a hangsúlyt. Az egészséges életvitelt, a betegségek megelőzését, a korszerű táplálkozást, kiadványok terjesztésével, közös programokkal, előadások megtartásával népszerűsítjük. Csoportonként szervezzük a gyümölcs-, és zöldségnapokat. Így hetente kétszer, háromszor vagy akár naponta is nyers gyümölcsöt, zöldséget esznek a gyermekek a szülők, és konyhánk az Építő Étterem közreműködésével.
A mozgásigény kielégítése nagyon fontos ebben az életkorban, ezért az életkornak megfelelően napi 10 – 20 perces mindennapos testnevelést tartunk a gyerekeknek tartásjavító- és lábtorna biztosításával. A testnevelési foglalkozásokat változatos eszközökkel tesszük színesebbé, ugyanakkor ezekkel biztosítjuk a mozgáskultúra kialakítását is. Naponta- az időjárásnak megfelelően- szabad levegőre visszük a gyerekeket, ez nagyon fontos számukra, még a délutáni órákban is! Sok lehetőséget adunk az udvaron, a csoportszobában és a teraszon egyaránt a korszerű mozgásfejlesztő játékok használatára. Szabadidős programként délután középső és nagycsoportos korú gyermekek részére ritmikus tornát, erobicot, és focit szervezünk. Igény szerint délelőtt úszásoktatásra viszünk minden nagycsoportos korú gyermeket, a Vizikék óvoda gyermekuszodájába.
Erdei óvodai programunkon a gyerekek játékos formában ismerkednek a természettel és a természetvédelem fontosságával, és a nap nagy részét szabadlevegőn a tiszta erdei levegőn töltik, ahol sokat kirándulnak, mozgásos ügyességi játékokat játszanak.

Üzeneteink, amelyekre érdemes naponta odafigyelni: 
? táplálkozás terén: vízfogyasztás illetve zöldség-gyümölcsfogyasztás növelése,
? fizikai aktivitás terén: a gyermekek és családok mozgásmennyiségének növelése,
? mentálhigiénés területen: a családon belüli kapcsolatok erősítése, nyugodt, érzelmi biztonságot nyújtó légkör biztosítása, hatékony stressz-kezelés,
? a gyermekek nyugodt alvásának biztosítása,
? heti rendszerességgel a gyermekek részére élményszerző séták kirándulások biztosítása az óvodában és a családi életük során is,
A gyermekek szemében tükröződik, milyenek vagyunk, hogyan neveljük őket. Csak oda kell figyelni rájuk, csak hagyni kell, hogy megnyíljanak.

 

Kaposiné Kundermann Lívia, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-12-03

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!