Ballagás a Csodafában

óvodából elballagó

Mérföldkőhöz érkeznek az óvodákból elballagó gyermekek, hiszen szeptembertől már az iskola padjait koptatják. Hatalmas változás megy bennük végbe, véget ér a kisgyermekkor, és nagy a változás az őket eddig körülvevő kis világban is. Minden óvoda nagy izgalommal készül a ?nagyok? búcsújára, ezen a héten, napon minden róluk szól. Óvodánként változó, ki, hogyan teszi emlékezetessé a napot.

Készülődés az óvodai ballagásra

A felkészülés nagyjából két hetet vesz igénybe. A mi óvodánkban (Csodafa Óvoda, Bp, X.) az elballagók képeivel, rajzaival díszítjük csoportszobánkat, ballagási verseket, énekeket tanulunk. A ballagási meghívót már a búcsúzó gyerekek készítik el a szeretteiknek.

Búcsú a társaktól

A ballagás napjának délel?ttjén mesébe ágyazva felelevenítjük az év folyamán tanult verseket, énekeket, mondókákat, körjátékokat. A középsősök is búcsúztatják a nagycsoportosokat verssel, énekkel. Délelőtt a csoporttársaktól búcsúznak, majd következik a zsúr, a kihagyhatatlan tortával, innivalóval. Együtt játszunk, éneklünk. Ilyenkor a gyerekek a kedvenc ruhájukban érkeznek, délután viszont ünneplőbe bújnak.

Óvodai ballagás

Délután 4 órakor már a családtagok bevonásával folytatódik az ünneplés az udvaron. Az óvónők általában bábelőadással kedveskednek az iskolába készülő gyerekeknek (Az állatok nyelvén ért? juhászt adjuk elő idén), majd átadjuk a tarisznyát , melynek tartalma: só, pogácsa, 5 Ft-os, csoportnévsor (búcsúzók és búcsúztatók külön feltüntetve) és egy doboz zsírkréta.

Nálunk az óvodában a szülők virágkaput készítenek, amely alatt átbújva, énekelve haladnak a gyerekek az épület felé, ahol lehetőség nyílik fényképezésre, majd mindenki bemegy a saját csoportjába, ahol megvendégelik szeretteiket a gyerekek.

Anyák napján legyen-e a ballagás?

Több intézményben felmerül a kérdés, hogy Anyák napjával összevonva vagy külön tartsák-e a nagycsoportosok ballagását.

A kicsiknél ez elfogadható, hiszen fárasztó lenne nekik kétszer szerepelni (Anyák napja és egy hónapra rá az évzáró), azonban a ballagás már a nagyok ünnepe, így én úgy látom jónak, ha külön ünnepeljük a két eseményt. Mind a kett?nek megvan a varázsa, másról szól. Az óvó néninek nehezebb, hiszen több id?t igényel a felkészülés, de örömet szerezni csodálatos érzés, és a csillogó gyerekszemek mindig jelzik, hogy megérte a befektetett energia.

Kapjon-e ajándékot a ballagó gyermek?

Ami az ajándékozást illeti, erre is igaz, hogy ?ahány ház, annyi szokás?. Véleményem szerint egy kis méret? virágcsokor elegend?, értékesebb ajándék beszerzése az ilyen kicsi gyermekeknél maga az élmény, az ünnep háttérbe szorítását eredményezheti.

Ezen kívül a ballagás nem az ajándékozásról szól, hanem az ajándékról, aki maga a gyermek, aki a sok változás ellenére, az óvodai éveken túl is ugyanúgy igényli szeretetünket, gondoskodásunkat, és azt, hogy szülőként mindig stabil és biztos támaszuk legyünk, mint eddig.

Ami engem, mint óvó nénit illet, az ajándékozásról inkább az jut eszembe a ballagás kapcsán, hogy bár mindig nagy türelemre van szükség, mindig nagy öröm és a legfontosabb visszajelzés számomra, hogy visszajönnek, felhívnak elballagott óvodásaim, nem felejtenek el. Különös érzés látni ?ket hatalmas iskolatáskával a hátukon, mikor nemrégen, még a nyakamba kapaszkodva, fülembe súgva kérték: óvó néni, énekelj még!

Óvodai ballagó versek

Itt megnézheted!

Barabási Ibolya, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2011-05-19

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Évzáró ünnepség: Székely lakodalmas

Évzáró ünnepség: Székely lakodalmas

Az idei év évzárói ünnepségünk egy székely lakodalmas játék volt. A csoportunk egyik óvó nénije, Adél óvó néni esküvőjére készült áprilisban és ekkor sokat beszéltünk a gyerekekkel az esküvő és lakodalom előkészítéséről. Ez indította el bennünk azt az ötletet, hogy idén lakodalmas játékot tanuljunk be a gyerekekkel évzáróra.

bővebben