Baranta – Nem csupán sport, életforma!

Szerző: Pompor
baranta

Valóban olyan életforma ez, melyben a közösség az első és a legfőbb személy, s lelkében változatlan, csupán az atyák és fiak cserélik egymást (Tamási Áron)

Mit kell tudni a Barantáról?

A Baranta a magyarság ősi harcművészete. A szó maga fegyveres vetélkedést, megmérettetést jelent. A barantások a fegyverforgatásban való kiválóságuk mellett a legmagasabb erkölcsi, morális követelményeknek is megfeleltek.
Jelenleg közel ezer tradicionális technikai megoldás alkotja a Baranta alapvázát.
A különböző fogások, eljárások mintegy 60 %-a más harcművészetekben nem fordul elő, vagy feledésbe merült. A Barantát ezen elemek léte, sokrétűsége, a történeti magyar gondolkodásmódból származtatott életfilozófiája teszi igazán izgalmas, egyedülálló szellemi, lelki és fizikai alkotássá.
A Baranta mozgásanyagának visszafejlesztésében nagy szerepet játszottak az idegen, elsősorban Habsburg uralkodók (birkózást, ökölharcot, vívást, íjászatot, lovaglást) tiltó vagy korlátozó törvényei, az elmúlt évtizedekben pedig a divatos távol-keleti harcművészeti irányzatok gyengítették szerepét.

A Baranta jelene

Napjainkra a Baranta Magyarország leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzatává vált, amely nem csupán egy harcmodort, hanem a magyar nép ?si tudásanyagát is magában hordozza.

?A baranta elemei a néptánc, a népmese, a botolás, az íj- és ostorhasználat, a birkózás és lovaglás, ezek mégsem léteznek külön-külön, hanem együtt alkotják a magyar szerves kultúrát. A baranta tehát nem egy sport, hanem a hagyományaink, a magyar szerves kultúra megélése.? (Németh Zoltán, http://pestszentlorinc.info)

A Baranta mozgalom arra törekszik, hogy a ma emberét visszahelyezze valódi szerves kultúrájába. Jelenleg 100 helyszínen hozzávetőleg 3000 fő gyakorolja a régi magyar harcművészetet. Egyre több településen indítanak Baranta egyesületeket, amelyek a helyi ifjúság mellett az ott élő korosztályok mindegyikével foglalkoznak.

Mit biztosít a Baranta gyermekeinknek?

?A barantás gyermek népmesékben n? fel, táncol, botot forgat, elsajátítja az ostor és íj használatát, lóra ül. Ezek az összetett képességek fejlesztésének eredményeként egy önállóan gondolkodó, problémamegoldó, erkölcsileg tiszta, sokoldalú felnőtt válik belőle, aki testi-lelki harmóniában éli az életét.? (Németh Zoltán, http://pestszentlorinc. info)

A barantázás révén egész életet végigkísérő tartást, magabiztosságot, kiváló erőnlétet, és nem utolsó sorban rendkívül magas erkölcsi morált biztosíthatunk gyermekeink számára. A magyar gyerekek és fiatalok nemcsak a kungfu, karate vagy más idegen iskolákban kereshetik útjukat! Barantázni bármilyen életkorban el lehet kezdeni, nemre való tekintet nélkül. Sok szülő ma már együtt űzi e nemes harcművészetet gyermekével, próbálkozzunk bátran, megéri!

A kép forrása: baranta.gportal.hu

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. téli (III. évf. 3. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2009-12-04. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!