Síoktatás és síelés óvodáskorban

Szerző: Pompor
síoktatás

Mit és hogyan fejleszt a síelés mozgása?

Valódi értékes, fejlesztő sportmozgással is tölthetik lurkóink a hűvös napokat. A síelés fejlesztő hatásairól Fogarasi Orsolya síoktatót kérdeztük meg:

  • A három és fél – négy éves gyerekek számára olyan sportág kiválasztása célszerű, amely az egész testet megmozgatja. Ilyen a sízés, ami a mozgás mellett még számos előnnyel jár.
  • A síelésnek sajátos, különleges fejlesztő hatása van, mégpedig a mentális, koordinációs képességekre vonatkozóan is. Olyan szimmetrikus mozgást biztosít, mely harmonizálja, serkenti mindkét agyfélteke együttes működését. Ez konkréten segíti, megemeli az értelmi fejlődés színvonalát, a mozgáskoordináció magas szintű működését.
  • 3-4 éves korban azért ajánljuk a kiscsoportos oktatást, mert a csoport közösségformáló és húzóereje segíti a gyerekek tanulását.
  • A gyerekek egészséges fejlődéséhez az egész testre ható ügyességfejlesztő gyakorlatok alkalmazása a legnagyobb értékű. Ezek a gyakorlatok nem csupán testi, hanem szellemi fejlődésükre is igen jó hatással vannak.
  • A félénk, bizonytalan gyerekeknek, a gyakorlatok, biztonságot adnak, a nyugtalan, rendezetlen mozgású gyerekeket célszerű, harmonikus mozgáshoz szoktatják.
  • Bár nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a sport nem pusztán „izommunka”, hanem a szellemi, érzelmi érés, a jó szocializáció elengedhetetlen része, természetesen külön kiemelendő a síelésnek a fejlődő szervezetre gyakorolt jótékony hatása. Megerősödnek az izmok, az izületek, intenzívebben fejlődik a légző és keringési szervrendszer, javul a tartás, elkerülhetők, javíthatók a gerinc deformitásai. Nincs is ennél fontosabb azoknak a gyermekeknek, akik arra készülnek, hogy hosszú órákat töltsenek az iskolapadban, vagy máris jórészt ülve, nehéz iskolatáskákat cipelve, zárt térben töltik tanulóidejüket. Számukra a tiszta, oxigéndús levegőn való, szakszerűen vezetett sportmozgás, különösen az őszi-téli időszakban ugyanolyan létfontosságú, mint az étel, vagy az alvás.

 

Fogarasi Orsolya, síoktató írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2011-11-04

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!