Csalamádé, avagy a Zene mindenkié

zene

2010-ben hirdette meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszere: a Nevelési- Oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatására vonatkozó pályázatát. A projektet két, nagy hagyományokkal rendelkező és magas színvonalon működő kulturális intézmény, a Tatabányai Szimfonikus Zenekar Egyesület és az Alapítvány Tatabánya Tánckultúrájáért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közösen nyerte meg.

 

Az alaposan kidolgozott programterv célja, a népi kultúránkra, a néptánc hagyományainak megőrzésére, valamint a klasszikus zene megismertetésére, népszerűsítésére összpontosít. A konstrukció célja a közoktatásban résztvevő gyerekek kulturális, művészeti nevelésének támogatása, a pályázatban megjelölt, kedvezményezett intézetekkel pedig egy hosszú távú együttműködés kialakítása.

 A 2011-12-es tanévben TÁMOP pályázatot nyert a Tatabánya Művészeti Oktatásáért Alapítvány. A programban négy iskola és két óvoda vett részt, köztük a Micimackó Óvoda is. A programsorozat keretein belül a gyerekek megismerkedtek a hangszercsaládokkal, a különböző korok zenei irányzataival, a fontosabb komolyzenei műveivel, és azok szerzőivel. Az igényes zenekari művek mellett a tánc, és a vizuális alkotómunka is helyet kapott a programban, a komplex művészeti élményt adó foglalkozásokon.

Az adventi időszakban a rézfúvós hangszerek kerültek főszerepbe. Többféle zenei műfajban is megszólaltatták a Tatabányai Szimfonikus Zenekar tagjai a hangszereket, miközben Ocskai Gabriella, a projekt vezetője mesélt a hangszerek eredetéről és használatáról.

A gyerekek élvezettel tapsoltak, doboltak a térdükön, és szájtátva figyelték a hangszerek sokszínű hangzását. Az ovisok közösen énekeltek a zenekarral és az óvó nénik karácsonyi dalcsokra zárta a foglalkozást. A zenészek a foglalkozás végén megmutatták a gyerekeknek a hangszereket. Megérinthették, megnézhették közelről a trombitát, a tubát, a kürtöt és a harsonát is. Természetesen a legnagyobb kérdés azt volt, hogy ?Mi lehet a nagy tubában??, a legbátrabbak bele is nyúlhattak a tölcsérébe. Minden alkalommal a zenei részt egy kézműves foglalkozás követte, amelyen Csapucha Klári irányításával, a nagycsoportosok  vizuális alkotóműhelyben elkészítik a zenei élmény ihlette alkotásaikat. Ezeket a műveket, az óvoda Ráhangoló Galériájában lehet megcsodálni.

A szülők visszajelzéseiből tudjuk, hogy hatalmas élményként élték meg a gyerekek a zene ?testközelbe? kerülését és milyen magabiztossá váltak a hangszerek felismerésében. Az idei évben hasonló foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődő gyerekek, immár Ráhangoló címmel.

Kecskésné Záreczki Hajnalka, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-13

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!
Az ének-zene és az énekes játék

Az ének-zene és az énekes játék

Az ének-zene, énekes játék kedvelt tevékenység a gyermekek körében. Ezért célunk: Élményt nyújtó közös éneklés, a gyermekek ének-zenei kultúrájának megalapozása, néphagyomány megőrzése. Zenei érdeklődés felkeltése, zenei ízlés, esztétikai fogékonyság formálása. A zene az egész személyiségre kiható, emberformáló, pozitív hatású legyen.

bővebben