Egy óvodás napja – hogyan legyen egyszerűbb?

Az óvodai év kezdetén újra és újra vissza kell állnunk egy napirendre, ami több szempontnak is megfelel. Egyrészt igazodik az óvodás életritmusához, másrészt a családunk többi tagjainak igényeihez. Több családot is megkérdeztünk. Van, ahol gyesen van otthon az édesanya, máshol dolgozik. Van, ahol van kisebb testvér, máshol már iskolások is vannak. A tapasztalatokból összeállítottuk az óvodás gyermek napjának 10 sarkalatos pontját, amire ha odafigyelünk, könnyen felvehetjük a ritmust.

1. Ne legyen reggel kapkodás!

Sok családban kritikus pont a reggel. Van, aki munkába megy, van, aki iskolába, a kisebbek pedig még csendben aludnának tovább. A nyugodt reggel titka: már este készítsünk elő mindent, ami előkészíthető (pl. ruha, óvodába/iskolába elvinni szükségesek, reggelihez terítés, stb.)! Az este rászánt 5 perces előkészületekkel reggel értékes időt nyerhetünk!
Emellett fontos, hogy időben keljünk fel mi magunk. Készüljünk el először mi, és gyermekeink ébresztésére, indulásra való felkészítésére is hagyjunk elég időt!

2. Úton az oviba

Az óvodába vezető út a cipő felvételével kezdődik. Ettől kezdve már ne fordítsunk figyelmet másra, csak az indulásra. Igyekezzünk azonos útvonalon és azonos módon menni az ovi felé, hogy ne zavarja meg gyermekünket semmi kitérő, vagy a megszokottól eltérő váratlan esemény. Nem érdemes álmos gyermekünket ilyenkor semmilyen stressznek kitenni.

3. Megérkeztünk!

Az óvodába való megérkezésre fokozottan igaz, hogy minden figyelmünket a gyermekünkre fordítsuk! Az óvodai faliújságot kifelé is végig tudjuk olvasni, az ismerős anyukákkal pedig később is ráérünk beszélgetni. A gyermekünktől való búcsú is legyen rövid, szeretetteli és határozott. Gyermekünknek ekkor már tudnia kell, hogy mikor megyünk érte: ebéd után, alvás után, uzsonna vagy éppen játék után.

4. Napközbeni feladataink

Az anyukák napközbeni feladatai élethelyzettől függően széles skálán mozognak, legyünk akár háziasszonyok, kismamák vagy 8 órában dolgozó alkalmazottak, vállalkozók, bár sokszor előfordul, hogy egyszerre mindegyik. Közös szabály mégis, hogy az óvodai illetve iskolai idő alatt végezzük el saját feladatainkat. Célirányosan, jól megtervezetten intézzük a szükséges hivatali dolgokat, a bevásárlást, a főzést és egyéb házimunkát, vagy éppen munkahelyi dolgainkat.
Amit itt nem tudunk elvégezni, azt mind később, gyermekeink idejéből elrabolva tudunk majd csak pótolni, ami könnyen a nyugalmas napirend felborulását eredményezheti. Figyeljünk arra, amit éppen csinálunk, azaz legyünk jelen az épp aktuális feladatban, mivel így hatékonyabb a munkavégzés, mintha állandóan azzal merítenénk ki energiáinkat, hogy a még előttünk tornyosuló feladatokra gondolunk.

5. Gyermekért menni az oviba

Amikor ebéd után vagy délután ismét átlépjük az óvoda kapuját, igyekezzünk minél inkább ismét gyermekünkre hangolódni, és figyelmünket neki ajándékozni. Legfontosabb, hogy a megígért időre érjünk oda érte! Itt se kapkodjunk, hanem tegyük kellemessé a hazafelé vezető utat. Betérhetünk egy játszótérre, megállhatunk egy percre az utca kedvenc kiskutyájánál, és közben végigbeszélhetjük, hogy kivel mi történt aznap. Hagyjunk időt gyermekünknek, hogy az óvodai lét után ismét átállhasson az itthoni együttlétre.

6. Ovis élménybeszámoló

Mi volt ma az oviban? Semmi. -hangzik sokszor a válasz. Persze, hiszen rossz volt a kérdés! Tanítsuk meg a gyermeket élményt mesélni, kérdezzük meg konkrétan, hogy mi volt az ebéd, ízlett-e, kivel játszott sokat aznap, tanultak e dalt, és melyiket, stb.

7. Gondtalan délutáni együttlét – otthon

Óvodás és iskolás, de még felnőtt korban is fontos, hogy a délutáni vagy esti otthoni élet nyugodt és gondtalan legyen. Az iskolásoknak ilyenkor időt kell szánni a másnapi készülődésre is, de alapvetően számukra is fontos, hogy kötelezettségeink elvégzésének tudatában már kellemes időt tölthessenek a családi körben.
A hétköznapi délutánokra ne szervezzünk nagy programokat! Egy játszóterezés jó időben, vagy egy rövidebb társasjáték ideális feltételeket teremthet a játékos együttlétre, beszélgetésre. A legfontosabb ebben az időben, hogy tegyük félre munkáinkat, és amennyire lehet, szánjunk kizárólagos figyelmet gyermekünkre. Ha beszél hozzánk, forduljunk felé, nézzünk szemébe. Éreztessük, hogy érdekel, amit mond. Hiába a napi gondok, a feladatok megvárnak, a gyermek nem nőhet fel úgy, hogy nem kap elegendő figyelmet!

8. Lefekvéshez készülődés: időben!

A nyugodt másnap záloga, az előző este megfelelő befejezése, ami szintén határozottan kezdődjön el. Tegyük el a játékokat, tegyük ki a másnapi ruhákat, iskolás gyermekeink pakolják be táskáikat, készítsék elő a másnapi vinnivalókat. Időben kezdjük el a vacsorázást és az esti fürdést.

9. Nyugodt fektetés

Ha jól számoltuk ki az időt, akkor gyermekeink éppen időben ágyba fognak kerülni, és még esti mesére is lesz idő. Ha kicsit elcsúsztunk az idővel, akkor se keseredjünk el, hanem gondoljuk végig, hogy másnap mennyivel korábban kezdjünk neki az esti készülődéshez ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen.

10. Előkészületek másnapra

Érdemes este kikészíteni a másnapi ruhát, és minden egyéb dolgot bepakolni, amit esetleg vinnünk kell. Értékes perceket nyerhetünk reggel, ha a reggelihez már este kitesszük a tányérokat, poharakat. Ez a nyugodt reggelek titka…

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2011-09-06

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!