Először a fogorvosnál

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mikor vigye gyermekét először fogorvoshoz? Sokszor ez az első látogatás már csak akkor történik, amikor valami probléma adódik. Pedig ennek nem kéne így lennie…

Elvihetjük már totyogóként is, de legkésőbb az összes tejfog kibújása után két és fél, három éves korban. Tévhit, hogy a tejfogakkal nem kell törődni, azokat nem kell betömni, úgyis kiesnek. A helyesen kezelt, megtartott tejfogak biztosítják a maradandó fogak megfelelő elhelyezkedését. Az ellátatlan szuvas tejfogak idővel fájdalmat okoznak, begyulladnak, a maradó fogakat elrontják. Leg­alább félévente keressük fel fogorvosunkat, aki figyelemmel kíséri a fogváltást, időben felismeri és kezeli a fog- és ínybetegségeket, fogazati rendellenességeket, rossz szokásokat.

Mi történjen az első találkozás alkalmával?

Nagy örömömre egyre több olyan szülővel találkozom, akik 2-3 éves korú gyerekeiket hozzák el rendelésre, amikor még nem merült fel probléma. Ezt tartom én is a legideálisabbnak, ugyanis ilyenkor még játékosan meg lehet ismertetni a gyerekekkel a „rettegett” gépet, a levegőpisztolyt, sőt a műszerek után is nagyon érdeklődnek és még némelyiket használhatják is! Nem beszélve arról, hogy a szülő jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek.

Javaslom, hogy amikor már rutinszerűen járnak óvodába, iskolába, iktassanak be a szülők egy „fogászati látogatást”.

A legjobb, ha az első találkozáskor nem kerül sor kellemetlen kezelésre. A kis páciens megismerkedhet és megbarátkozhat a rendelő légkörével, eszközeivel, liftezhet a székkel, megnézheti a zuhanygépet, de kaphat játékos kezelést is (pl. vattagombócos ecsetelés). A sikeres első találkozás egész életére hatással lehet.

Az intézmények vezetői tudják, ki az iskola vagy óvoda fogorvosa, érdemes ezt megérdeklődni, és elkérni a rendelési időt! Sok szülő viszi a saját fogorvosához gyermekét, ne feledjük azonban, a gyermekekre szakosodott fogorvosok jobban értenek a gyerekkori fogproblémákhoz, így korosztály szerinti tanácsokat tudnak adni!

Mit tegyünk ha soron kívül heveny fogfájással kell elvinni a kisgyermeket a fogorvoshoz?

Lehetőleg ne kísérje az egész család! S a legfontosabb, hogy soha ne csapjuk be azzal, hogy “csak megnézik a fogadat, csak gyógyszert kapsz, biztosan nem húzzák ki”. Az őszintén felvilágosított gyerek inkább elfogadja a helyzetet. Ez az őszinteség persze a fogorvosra is vonatkozik.

Amikor nincs szükség sürgős kezelésre, és a gyerek fél és ellenáll, semmiképpen sem szabad az ellenkezés és sírás dacára erőszakolva beavatkozni. A legfontosabb, hogy ne legyen rossz emlékű az első találkozás.

S ha ez sikerül, akkor egész életére kihatással lesz, és a kis páciensből nem lesz később fogait – félelme miatt – elhanyagoló felnőtt!

 

Dr. Piskóty Ildikó, fogszakorvos írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. nyári (I.évf. 2.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-07-23.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!